Zoveel – of eigenlijk weinig! – me-time hebben moeders écht

Heb je regelmatig het gevoel dat je alleen maar bezig bent met de kinderen, het huishouden en je werk en dat je nauwelijks aan jezelf toe komt? Dat gevoel klopt. Uit onderzoek is gebleken dat moeders gemiddeld 17 schamele minuten per dag voor zichzelf hebben.

Ja, je leest het goed: 17 minuten! Oftewel: minder dan twee uur per week. Niet zo gek dat we dus regelmatig lopen te puffen en steunen en altijd druk, druk, druk zijn.

Me-time

En wat doen we met de weinige tijd die we voor onszelf hebben. Niet veel nuttigs, zo zegt het Amerikaanse onderzoek. We gebruiken die kostbare me-time om eens een kop thee of koffie op te drinken als hij nog warm of op onze telefoon wat te Facebooken. Maar nog liever gebruiken we deze tijd om te Netflixen, een boek of tijdschrift te lezen of een dutje te doen. En dat alles het liefst in onze slaapkamer. Waarom zou dat nou zijn? Iets met de enige rustige plek in huis misschien?

LEES OOK: Me-time: zo zou het moeten zijn

Feiten en cijfers

Nog wat interessante, maar waarschijnlijk niet verrassende, feitjes die uit het onderzoek onder 2000 moeders naar voren kwamen:

– 51% van de moeders heeft wel eens een week waarin ze geen minuut me-time hebben
Twee derde van de vrouwen gaf aan de verdeling van het huishouden met hun partner niet eerlijk te vinden
– Meer dan de helft van de moeders heeft nooit tijd voor haar eigen hobby’s of interesses
– 55% zegt dat het hoogtepunt van de week het moment is dat ze hun favoriete serie of televisieprogramma ongestoord af kunnen kijken
– 7 van de 10 vrouwen geeft aan dat hun partner veel meer tijd voor zichzelf heeft dan zij
– En één op de vijf zegt hier stikjaloers op te zijn
– Driekwart zegt dat ze zelf in de spaarzame momenten voor zichzelf niet kunnen ontspannen als ze weten dat er nog dingen gedaan moeten worden
– Niet zo gek dus dat 42% zegt dat ze hun me-time gebruiken om na te denken over wat ze nog moeten doen

LEES OOK: Dit zijn de echte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn

Meer waardering

De woordvoerder van TVbed.com, die het onderzoek uitvoerde, zegt hierover: ‘De resultaten maken duidelijk hoe hard moeders werken en hoe belangrijk ze zijn als het gaat om het draaiend houden van het gezin.’ Hij voegt hier aan toe dat het wel erg weinig tijd is die moeders voor zichzelf hebben. (Oh ja joh?!) Volgens hem zouden moeders meer waardering moeten krijgen en bovendien ook zeker meer me-time. Al is het maar om af en toe die aflevering eens rustig uit te kunnen kijken. Hear hear!

En laat er nou een verband zijn tussen dat gebrek aan me-time en het feit dat wij moeders veel te laat gaan slapen. Zo zit dat: waarom moeders zo ontzettend laat naar bed gaan.

Daily Mail

Reageer op artikel:
Zoveel – of eigenlijk weinig! – me-time hebben moeders écht
Sluiten