Redactie
Redactie Mind 13 februari 2016

(Zo)veel zwangere vrouwen roken tijdens hun zwangerschap door

Een laag geboortegewicht, een grotere kans op wiegendood en andere schade die je je baby mogelijk aanricht: het is onmogelijk om te zeggen dat je niet weet wat de risico’s van roken tijdens de zwangerschap zijn.

Dat geldt ook voor de meiden die regelmatig de revue passeren in het BNN-programma ‘Vier handen op één buik’. In dit programma worden tienermoeders gevolgd, waarvan het leeuwendeel tijdens de zwangerschap volop doorrookt. Zoals Linda (16) die gezellig een pakje per dag rookt, zegt ze in de aflevering bijna trots tegen ‘surrogaatmoeder’ Froukje de Both.

En als je denkt dat Linda een uitzondering is, heb je het mis, dan heb je de uitzendingen met Nadine, Marlies en Silvana niet gezien. Collega Els merkte gisteravond naar aanleiding van de aflevering met de 20-jarige Raimaline treffend op: ‘Ik was helemaal verbaasd – voor het eerst een meisje zonder rookverslaving’.

Newsflash: in Amerika rookt bijna 1 op de 10 vrouwen tijdens de zwangerschap (door). Als je denkt dat dat veel is, onthoud dan: dit zijn alleen vrouwen die het toe durven te geven, want laten we vooral de factoren ‘schaamte’ en ‘sociale wenselijkheid’ bij dit soort onderzoeken niet vergeten.

Het exacte percentage ligt op 8,4 procent, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Opmerkelijk: de meeste van de rokende zwangere vrouwen waren jong – tussen 20-24 jaar.

Het soort van goede nieuws: eenvijfde (20,6%) van de vrouwen die in het eerste trimester van hun zwangerschap nog rookten, waren tegen de tijd dat het derde trimester begon, gestopt. Als ze niet gestopt waren, rookten ze in ieder geval minder. De definitie van ‘minder’ is in dit geval: zo’n negen sigaretten per dag. Dat noemen ze alleen maar goed nieuws omdat ze voordat ze zwanger waren gemiddeld 13 sigaretten per dag rookten.

Nederlands onderzoek?

Interessant genoeg zijn Nederlandse gezondheidsinstanties niet zo scheutig met het publiceren (of doen?) van dit soort onderzoeken, zo lijkt. Althans, Google helpt niet veel verder dan het laatste onderzoek uit 2012. Dat was trouwens een relatief goed-nieuws verhaal, want tussen 2001 en 2010 was het aantal Nederlandse vrouwen dat tijdens de zwangerschap rookt, gehalveerd – tot 6,3% rokende moeders-to be.

Wat in het onderzoek opviel was dat de grootste groep zwangere rokers laagopgeleide vrouwen zijn: van hen rookt 13,8% door tijdens de zwangerschap (waarvan bijna 10% vijf of meer sigaretten per dag rookt). Een significant verschil met de ‘slechts’ 2,4 procent zwangere rokers tussen de hoogopgeleide vrouwen. Saillant detail: in Frankrijk ligt het percentage veruit het hoogst: 18% van de zwangere Françaises paft gezellig door.

Bescherming van het ongeboren kind

Nog even over de Nederlandse situatie: in juli 2015 verscheen in de Volkskrant een interview met kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings. Zij pleit daarin voor (meer) bescherming voor ongeboren kinderen, waaronder onder meer van kinderen van ouders die drugs gebruiken, drinken en/of roken tijdens de zwangerschap. Zij heeft het over 35-50% van de zwangere vrouwen die alcohol drinkt en 14 procent die rookt. Waar die cijfers vandaan komen, vermeldt het artikel niet.

Over het algemeen stoppen de meeste vrouwen met roken op het moment dat ze horen dat ze zwanger zijn – op misschien nog ‘de symbolische allerlaatste-sigaret’ na dan. Zodra je huisarts hoort van je zwangerschap zal hij, voor het geval dat zelf niet lukt, ook altijd suggesties en hulp bieden hoe te stoppen met roken.

Uit onderzoek blijkt wel dat vrouwen die in het begin moeite hebben te stoppen, niet per se geholpen zijn bij dit soort stoppen-met-roken programma’s of tips. Daarentegen: veel vrouwen stoppen met roken op het moment dat ze proberen zwanger te worden.

Slotwaarschuwing

Aan het Amerikaanse onderzoek wordt trouwens een interessante slotparagraaf gewijd, gewijd aan het ‘issue’ van de vrouw die tijdens haar zwangerschap stopt met roken, maar daarna weer begint. Ook hiervoor geldt dat de gezondheidsrisico’s van baby’s en kinderen niet genegeerd mag worden, waaronder de verhoogde kans op astma, wiegendood, overgewicht en minder ontwikkelde cognitieve functies.

De moraal van het verhaal: stop. met. roken.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan via Facebook.

Dit zijn zes fouten die vrouwen maken in het kader van hun gezondheid >>

Reageer op artikel:
(Zo)veel zwangere vrouwen roken tijdens hun zwangerschap door
Sluiten