Onderzoek: Zumba blijkt dé swingende oplossing te zijn voor je mentale welzijn (naast een goddelijk strak lijf)

Zumba, dansend en swingend je conditie verbeteren. Je bent helemaal verslaafd of je vindt het een beetje gekkig misschien. Hoe dan ook, deze oefening gebaseerd op dans en aerobic verbetert niet alleen onze conditie en lijf. Onderzoek toont aan dat het je emotioneel ook een enorme boost geeft.

Bewegen is goed voor ons, maar niet altijd de leukste bezigheid. Zumba combineert het leuke van dansen, met het energiesluprende van aerobics. Voor velen een reden om het wel te gaan doen. Op een snelle manier calorieën verbranden, en dat terwijl je staat te swingen in de sportschool.

Onderzoek

Meer dan 15 miljoen mensen over de hele wereld geven aan heel erg blij te worden van Zumba-lessen. Voor de onderzoekers van de University of Granada reden om te bekijken of de effecten van Zumba ook op lange termijn effecten heeft. De proefpersonen die voor dit onderzoek werden gebruikt waren non-actief in sport. Zij moesten drie keer per week een les Zumba meedoen van één uur. Deze lessen werden na het werk gevolgd..

Resultaten Zumba onderzoek

Yaira Barranco Ruiz en Emilio Villa González, hoofdonderzoekers kwamen erachter dat de proefpersonen over het algemeen een verbeterde kwaliteit van leven kregen. De kwaliteiten werd onderverdeeld in een aantal dimensies: sociaal, emotioneel, fysieke verbetering, fysieke pijn, vitaliteit, mentale gezondheid en algemene gezondheid.

De Zumba lessen hadden grote invloed op de meeste van deze dimensies, vooral op de fysieke. Logisch, denk je. De uitkomst waar de wenkbrauwen wel van omhoog gingen is de volgende: Op de emotionele schaal gaven mensen aan zich veel beter te voelen, meer nog dan hun fysieke verbetering. Je voelt je dus een stuk fijner dan voorheen.

Emotionele dimensie eerst de laagste, na Zumba de hoogste

‘Het is interessant om te zien dat de emotionele dimensie, die in het begin van het onderzoek de laagste waarden aangaven, na het oefenprogramma omhoog geschoten waren naar de hoogste waarde’, aldus de onderzoekers.

Of dit nou allemaal echt komt door Zumba of door het feit dat niet actieve mensen plotseling begonnen met bewegen, durven de onderzoekers nog niet zonder omstoot te beweren. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan.

Fysieke activiteit maakt gelukkig

Wat wel duidelijk is, is dat welke beweging mensen ook toevoegen in hun leefpatroon, dit een verbetering van het mentale en emotionele welzijn van een persoon oplevert. Fysieke activiteit zorgt voor het vrijkomen van stoffen die gelukkig maken. Iets wat al  jaren gemeengoed is.

Wel kunnen we ons voorstellen dat Zumba, met de opzwepende muziek en het ritme van een dans een groter plezier oplevert, dan bijvoorbeeld het hangen aan apparaten in de sportschool. Ook het feit dat je het samendoet als een groep lijkt iets wat een groter gevoel van saamhorigheid teweegbrengt. Maar dat is psychologie van de koude grond.

Dus vind je dat je wel wat beweging kunt gebruiken, kruipen de kilo’s er langzaam aan deze winter of bezorgt je werk je vooral veel zorgen en uren zitten? Dan is een proeflesje Zumba geen verkeerde investering.

LEES OOK: Goed nieuws! Dit is waarom één keer sporten al hartstikke goed is

ZMEscience

Reageer op artikel:
Onderzoek: Zumba blijkt dé swingende oplossing te zijn voor je mentale welzijn (naast een goddelijk strak lijf)
Sluiten