Renée
Renée Uncategorized 19 mrt 2018

Een onderzoek naar je hart: een zus hebben maakt van jou een beter persoon

Knijp maar in je handjes als je uit een gezin met meiden komt. Misschien trokken jullie elkaar vroeger de haren uit het hoofd, grote kans dat je nu juist dankbaar voor elkaar bent. En terecht. Een zus hebben maakt je volgens onderzoek namelijk een beter persoon.

Voordeel van een zus hebben

Dat een zus hebben voordelen heeft hoeven we jou natuurlijk niet meer uit te leggen. Zij is namelijk de perfecte persoon om je advies te geven op wat voor gebied dan ook. En had je vroeger niets om aan te trekken? Dan wist je dat je in haar kast altijd iets kon vinden, of ze dat nu leuk vond of niet.

Samen het geduld van jullie ouders op de proef stellen, de boel op stelten zetten en herinneringen maken om nooit te vergeten… een zus hebben ís ook fantastisch.

Onderzoek

Nu blijkt uit onderzoek van acht jaar dat dit niet de enige voordelen van een zus hebben zijn. De wetenschap bevestigt namelijk eindelijk wat jullie al die jaren wisten: een zus hebben maakt je een beter persoon. Dat klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren, maar hoe zit het eigenlijk?

In 2010 werd het onderzoek voor het eerst gepubliceerd door Brigham Young University. De wetenschappers meldden toen dat kinderen makkelijker door hun jeugd heenkomen als ze een jongere of oudere zus hebben. Althans, als ze tussen de 10 en 14 jaar zijn. Professor Laura Padilla-Walker: ‘Zussen doen ertoe op een unieke manier. Ze geven kinderen iets wat ouders niet kunnen.’

Meer voordelen

Dat klinkt misschien nog een beetje vaag. Om de resultaten wat concreter te maken: een zus hebben leert je schijnbaar beter om controle over je emoties (terug) te krijgen. Een skill die je later in het leven nodig hebt.

Nu blijkt dat niet alleen zussen invloed hebben op wie je bent en wordt als persoon, maar een jongere broer of zus ook. De jongsten brengen de ouderen namelijk empathie bij. Ha! Zo zie je maar weer hoeveel invloed jullie op elkaar hebben.

Reageer op artikel:
Een onderzoek naar je hart: een zus hebben maakt van jou een beter persoon
Sluiten