Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 26 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Mensen met zussen zijn positiever, minder gestrest en communiceren beter

Heb je een zus in je leven? Koester haar dan zoveel mogelijk, want uit onderzoek blijkt dat mensen met een zus emotioneel gezien een stuk sterker in hun schoenen staan. 

Optimistischer

Wetenschappers van de universiteit van Ulster keken naar 571 mensen tussen de 17 en 25 jaar en ontdekten dat mensen met minstens één zus in hun leven optimistischer en minder gestrest zijn en beter omgaan met tegenslag. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen met een zus.

Emotionele expressie

‘Wij denken dat dit komt doordat de aanwezigheid van meisjes ervoor zorgt dat er beter wordt gecommuniceerd en er überhaupt meer gepraat wordt. Dat is positief. Emotionele expressie is fundamenteel voor een goede psychologische gezondheid en het hebben van een zus moedigt dat binnen gezinnen aan’, zegt onderzoeker Tony Cassiddy.

Ambitieuzer

Dat is niet het enige: mensen met een zus zijn ook nog eens een stuk ambitieuzer. ‘Dat heeft te maken met de intrinsieke wens om steeds beter te worden, om doelen na te streven. Het is de fundering van je carrièreontwikkeling en succes op allerlei vlakken.’

Broers

Broers hebben daarentegen een stuk minder positief effect. ‘De meeste jongens praten niet over dingen. Wanneer je een groep jongens bij elkaar zet, lijkt het bijna een soort complot om niet met elkaar te praten, terwijl meisjes in die context juist de stilte doorbreken.’ Kinderen zonder broers of zussen houden daarin ergens het midden omdat zij geneigd zijn sterke relaties op te bouwen buiten het gezin om.

Waarom er zoveel rivaliteit tussen broers en zussen is (en wat je eraan kunt doen als ouders).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mensen met zussen zijn positiever, minder gestrest en communiceren beter
Sluiten