Redactie
Redactie Kids 25 nov 2014
Leestijd: 6 minuten

Zwanger? Deze algemene checklist komt vast goed van pas!

Eerder zagen we al een checklist speciaal gebaseerd op de babyuitzet. Want als je zwanger bent, komt er een hoop geregel bij kijken. Niet stressen, want we zetten even alles op een rij.

Hoe zit het met je zwangerschapsverlof en wat nou als je kind straks naar de crèche gaat? Krijg je dan iets terug van de belasting? En hoelang kan ik eigenlijk in het ziekenhuis blijven als ik ben bevallen? We hopen je met de onderstaande antwoorden een handje te helpen.

Thuis -of ziekenhuisbevalling?

In principe mag je zelf kiezen waar je wil bevallen. Je verloskundige moet het wel eens zijn met je keuze. Is er sprake van een medische complicatie, dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Hoe jammer je dit ook vindt. Mocht de eerste supersnel zijn gegaan en je bent bij de tweede kerngezond, dan is het prima om thuis te bevallen. Reken voor een bevalling in het ziekenhuis wel op een eigen bedrage.

Geboortehotel of gelijk naar huis?

Wil je liever bevallen in een geboortekliniek of hotel, of wil je nog even op een ontspannen manier bijkomen van een heftige prestatie? Dan is een geboortehotel een uitkomst. Hier kunnen jij en je partner in een lookalike hotelkamer maximaal 5 dagen verblijven. Uiteraard mag je de toegekende zorguren ook combineren met kraamzorg thuis en mag je vrij bezoek uitnodigen.

Voor bevallen/verblijven in een geboortehotel of kliniek, is het raadzaam om een paar maanden voor de bevalling te reserveren. Kijk op de websites ook voor de tarieven.

Zwangerschapsverlof

Officieel mag je tot drie weken voor je verlof bij je werkgever melden dat je zwanger bent, maar natuurlijk doe je dit eerder, omdat je het hoogstwaarschijnlijk ziet en omdat je werkgever vervanging kan regelen. Het ligt aan het bedrijf hoeveel maanden verlof je kunt opnemen. Een Zweeds bedrijf geeft bijvoorbeeld 6 maanden. Als je freelancer bent, gelden er weer andere regels. Tijdens je verlof ontvang je vaak een normaal salaris (gebaseerd op de laatste drie verdiende inkomens). De opbouw van je vakantiedagen gaat ook gewoon door. Daarnaast kun je natuurlijk met je baas overleggen of je ouderschapsverlof wil opnemen of dat je misschien minder of anders (halve dagen) wil gaan werken.

Ziektekostenverzekering

In Nederland is het verplicht om je kind vanaf de geboorte te verzekeren. Dit kan bij jou of bij je man. Het ligt er een beetje aan wat jullie handig vinden. Een kind is gratis meeverzekerd tot zijn of haar achttiende.

Check tijdens je zwangerschap ook even bij je verzekeringsmaatschappij welke mogelijkheden er zijn nu je zwanger bent. Vaak zijn er zogenaamde ‘gezinsplanning-modules’ waarbij je je voor de kraamhulp verzekert, maar ook voor anticonceptie na de zwangerschap. Scheelt heel veel geld.

Geboorteaangifte

Na de geboorte van jullie kind heeft de vader een zeer belangrijke taak: hij moet jullie kind binnen drie dagen aangeven bij de gemeente waar jullie kind geboren is. Mocht er een weekend of feestdag tussen zitten, dan verschuiven de drie dagen. Als er geen vader in het spel is, dan mag iemand anders de aangifte voor je doen.

Erkennen kind

Een man die niet getrouwd is met de moeder van het kind kan toch officieel het vaderschap op zich nemen. Dit wordt ook wel erkenning genoemd. Het kind kan ook al erkend worden voordat het geboren is, dit wordt ‘erkennen van de ongeboren vrucht’ genoemd. De man die het kind erkent gaat familierechtelijke betrekkingen aan met het kind. Hij krijgt onder andere een erfrechtelijke band en een onderhoudsplicht. Hiermee is hij de wettelijke vader, hij hoeft niet per se de biologische vader te zijn.

Kraampakket

Een kraampakket is nodig bij een thuisbevalling maar ook belangrijk als je in het ziekenhuis wil bevallen voor de periode erna. Deze is vaak aan te vragen bij je verzekeraar (check even of er iets wordt gezegd over een module ‘gezinsplanning’) en wordt vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Je kan deze ook kopen bij de thuiszorgwinkel of de losse producten kopen bij bijvoorbeeld de apotheek. Het is verplicht om een kraampakket in huis te hebben.

Kraamzorg

De kraamhulp helpt in de periode na de bevalling en zorgt voor assistentie tijdens een thuisbevalling. En oh, wat is het raar als ze weg is. Natuurlijk moet je wel een leuk iemand hebben. Is dit niet het geval, dan mag je te allen tijde bellen voor een nieuwe. Het is zaak dat je de kraamzorg zelf regelt. Tijdens de kraamperiode helpt de kraamverzorgster jullie met het verzorgen van de baby, voert ze medische controles uit bij moeder en kind en geeft ze een boel nuttige adviezen en tips.

Vaak kies je zelf een kraamhulpbureau en heb je eerst een kennismakingsgesprek met een persoon die bij jou thuiskomt. Dit is vaak niet de hulp die ook daadwerkelijk na de bevalling komt. Om er zeker van te zijn dat je direct bij thuiskomst na een ziekenhuisbevalling al over een kraamverzorgende beschikt, moet je zo snel mogelijk laten weten (laat je partner dit doen!) wanneer je bent bevallen en wanneer jullie naar huis komen. De kraamhulp wordt dan zo snel mogelijk ingeschakeld.

Voor de meeste verzekeringsmaatschappijen geldt dat je zelf voor inschrijving bij een kraamzorgbureau naar keuze kijkt. Vaak helpt je verloskundige met het uitkiezen van het bureau. Kraamzorg is opgenomen in het basispakket van de verzekering. Dit betekent dat je voor 49 uur verzekert bent, qaarbij wel een kleine bijdrage wordt verwacht. Tenzij je aanvullend bent verzekerd, maar vraag dit even goed na bij je verzekeringsmaatschappij.

Kinderopvang

Je hebt een aantal maanden de tijd om te bepalen hoe jullie werkschema eruit komt te zien. Misschien kunnen jullie opa of oma inschakelen, maar het kan ook zijn dat jullie kiezen voor opvang. Regel dit wel ver van tevoren, want de wachtlijsten zijn lang. Dinsdag is bijvoorbeeld een hele populaire dag, dus deze dag zit vaak snel vol.

Als je gebruik maakt van een opvang krijg je kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van jullie inkomen, het soort opvang war jullie gebruik van maken en het aantal kinderen dat gebruik maakt van kinderopvang. Kijk hier voor de actuele voorwaarden.

Kinderbijslag

Kinderbijslag hoef je niet aan te vragen en geldt voor elk kind t/m 18 jaar. Zodra je partner jullie kind heeft aangegeven op het gemeentehuis, krijg je automatisch kinderbijslag. Het bedrag zal op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober worden overgemaakt op de door jou aangegeven bankrekening. Kijk hier voor de bedragen.

Kindgebonden budget

Dit wordt vaak verward met kinderbijslag, maar het is iets anders. Kindgebonden budget ontvang je naast je kinderbijslag en is een bijdrage in de kosten voor jullie kinderen tot 18 jaar. Hoe hoog deze toeslag is, is afhankelijk van jullie inkomen, het aantal kinderen en hun leeftijd. Is jullie vermogen te hoog? Dan krijg je geen bijdrage. Lees hier wat de voorwaarden zijn per jaar.

Inschrijven basisschool

We horen het wel vaker: je moet je ongeboren vrucht al inschrijven terwijl je nog zwanger bent. Dit is niet waar. Als je kind 1 jaar wordt, krijg je een brief thuisgestuurd, waarin je hierover wordt geïnformeerd. Let wel op: sinds dit jaar geldt de ‘eenaanmeldleeftijd‘.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zwanger? Deze algemene checklist komt vast goed van pas!
Sluiten