Gina Koninkx
Gina Koninkx Mind 7 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Social media heeft een schaduwkant voor zwangere vrouwen en wij leggen je uit waarom

Hoe leuk het ook is om je vrienden online op de hoogte te houden van de grootte van je buik en jullie babymoon, social media brengt ook een bepaalde druk met zich mee. Je bent ongetwijfeld niet alleen bezig met wat je zelf deelt maar kunt ook uren scrollen door alle perfecte plaatjes die Instagram te bieden heeft.

Het gaat nou juist om die perfecte plaatjes op Instagram die voor een enorme druk kunnen zorgen. Bij iedereen eigenlijk, maar ook bij zwangere vrouwen.

De schaduwkanten van social media voor zwangere vrouwen

Social media apps zijn slimmer dan ooit te voren. Ben jij zwanger? Dan is het je vast niet onopgemerkt gebleven dat je op de ‘verkennen’ pagina van Instagram alleen nog maar foto’s van zwangere vrouwen en newborn baby’s voorbij zit komen. Niet iets waar je om hebt gevraagd, wel iets waar je ongemerkt tóch uren doorheen zit te scrollen. En laat het nou net zo zijn dat die plaatjes wel héél perfect zijn. Je ziet de mooiste buikjes, vrouwen die zonder moeite sporten tot ze gaan bevallen en striae is nergens te bekennen.

En terwijl je daar naar kijkt kun je niet ontkennen dat je – al is het maar voor even – verdwaalde in het perfecte plaatje van de ander. Error en reset want dit is precies de schaduwkant van social media die we bedoelen. Er zijn vrouwen die proberen een perfect plaatje neer te zetten maar geloof ons dat is verre van realistisch. Natuurlijk zijn er vrouwen waarbij geen streepje striae te zien is, maar er zijn nog veel meer vrouwen bij wie dat wél het geval is en dat is hartstikke normaal. Omarm je lijf want je bent in staat om een kind op de wereld te zetten en het gaat daarbij niet om hoe je zo snel mogelijk van je postpartum buikje af komt.

Laat je niet gek maken door social media

Houd altijd in je hoofd dat foto’s bewerkt kunnen zijn en er veel meer zwangere vrouwen zijn zoals jij. En iedereen is mooi op haar eigen manier. Als je last hebt van die sociale druk (met name op Instagram) kun je er ook voor kiezen om bepaalde mensen te ontvolgen. Je vrienden natuurlijk niet maar al die accounts met perfecte plaatjes wel. Focus je op jezelf en je eigen zwangerschap en connect als je het leuk vindt met andere mommy’s to be (met wie je ook over dit soort dingen kunt praten).

En als we dan een voorbeeld mogen geven van een supermama die Instagram wél heeft begrepen. Here she is!

5 weeks. Hospital underwear for life!

1.1m Likes, 27.8k Comments – @amyschumer on Instagram: “5 weeks. Hospital underwear for life!”

Sending out love to the moms shaming me for doing standup last night! #tinystairs #schumerpumprules pic by @mofischhh

1m Likes, 26.7k Comments – @amyschumer on Instagram: “Sending out love to the moms shaming me for doing standup last night! #tinystairs #schumerpumprules…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Social media heeft een schaduwkant voor zwangere vrouwen en wij leggen je uit waarom
Sluiten