Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kinderen 15 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Zwanger? Dit is waarom je volgens de wetenschap last hebt van eetbuien

Augurken met slagroom en nachtelijke McDonalds bezoekjes. We weten allemaal dat zwanger zijn gepaard gaat met flinke vreetaanvallen. En het antwoord op het waarom van dit alles? Eh, hormonen? En dat is precies wat de wetenschap bevestigd. Even een lesje biologie.

Eten voor twee is echt niet nodig, maar soms kun je je niet beheersen als je zwanger bent en eet je gerust de hele voorraadkast leeg. Desnoods inclusief de houten planken waarop de blikjes knakworsten die over de datum zijn staan. Goed, alleen als de nood hoog is dan.

Zwanger? Eet smakelijk!

Deze vreetaanvallen zitten heus niet alleen tussen de oren. Er zit wel degelijk een wetenschappelijke reden achter waarom vrouwen tijdens hun zwangerschap zichzelf soms niet kunnen beheersen en alles naar binnen schuiven wat voor het grijpen ligt. Zelfs de meest ontoepasselijke combinaties.

De mythe van de ‘augurken met slagroom’ is dus hartstikke waar en is nu eindelijk bevestigd door nieuw onderzoek. Dat zwangere vrouwen sterk neigen naar comfort food, heeft alles met biologie te maken.

Verschillende studies hebben eerder al aangetoond dat zwangere vrouwen het liefst eten nuttigen dat rijk is in calorieën en vet, twee eigenschappen waaraan elke soort comfort food aan voldoet.

Nu blijk dat er ook een hormonale link is tussen comfort food en vrouwen. Dr. Jolene Brighten, schrijfster van het boek Healing Your Body Naturally After Childbirth, legt uit dat de hormoonspiegel van zwangere vrouwen flink verschuift. Dat is op zich geen nieuws, maar doordat dit gebeurt kunnen sommige vrouwen een lager dopamine gehalte in het bloed hebben dan normaal. En precies het gebrek aan dit stofje zorgt ervoor dat je alles wilt eten.

Dopamine

Dopamine wordt ook wel het ‘feel good’ hormoon genoemd. Wanneer we alleen al denken aan het eten van comfort food, schiet onze dopamine omhoog en krijgen we gelijk een goed gevoel. Als het dopamine gehalte tijdens de zwangerschap daalt, zoeken zwangere vrouwen dit geluksstofje dus in eten dat ze gelukkig maakt. En dus kun je ineens zin krijgen in eten dat je voorheen nooit aanraakte.

Volgens een andere theorie zou dit laatste ook kunnen komen omdat zwangere vrouwen bepaalde voedingsstoffen ineens erg missen en hun lichaam een signaal geeft door middel van deze vreetaanvallen een bepaalde voedingsstof nodig te hebben. Aldus voedingsdeskundige Alisa Vitti.

Ze vertelt: “Heb je zin in zoutjes? Dan heb je een magnesiumtekort. Wil je ijs of yoghurt? Dan heb je calcium nodig. En zo staat elke craving voor iets anders dat je lichaam nodig hebt.”

Maar over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken over je vreetaanvallen, al is het wel belangrijk dat je gezond blijft eten. Vind je dit moeilijk? Eet dan meerdere keren op een dag in plaats van drie grote maaltijden.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme