Ruth Oei-Abraham
Ruth Oei-Abraham Gezondheid 28 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Zwanger tijdens het coronavirus: wat is belangrijk?

Sinds afgelopen december in China het coronavirus uitbrak, werden er wereldwijd maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Helaas zonder succes, want het virus is nu ook in Nederland aangekomen. Moeten zwangere vrouwen zich zorgen maken?

Het coronavirus in Nederland

Na Spanje, Italië en Groot-Britannië, zijn nu ook de eerste besmettingsgevallen in Nederland bekend geworden. Naar verwachting zou het niet lang duren voordat het virus Nederland zou treffen, toch is het een schok. Hoewel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alle recente en correcte informatie vermeldt, zit de schrik er in Nederland inmiddels goed in.

Moeten zwangere vrouwen zich zorgen maken? Zijn ze vatbaarder voor het Coronavirus? Op de website van het RIVM staat hierover het volgende:

 

Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.”

Wat kan je doen?

Wel raadt het RIVM aan om om de volgende en meest belangrijkste maatregelen te nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

– Was je handen regelmatig;
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
– Gebruik papieren zakdoekjes.

Bovenal is het van belang dat je je laat informeren door officiële bronnen. Laat je niet gek maken door de media of post op social media. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar helemaal voor zwangere vrouwen die sowieso wat gevoeliger en angstiger kunnen zijn. Voor de meest recente ontwikkelingen en de adviezen, raden artsen en medische specialisten aan om de website van RIVM te raadplegen.

Heb je nog vragen?

Mocht je nog vragen hebben of onzeker zijn, bel dan je gynaecoloog, huisarts of een andere medisch specialist. Laat je vooral niet verleiden door het inwinnen van informatie via social media of andere onofficiële bronnen.

Interessant om terug te kijken is Het Coronavirus: Feiten en Fabels dat NPO1 op donderdagavond 27 februari uitzond. Diverse medici zetten feiten en fictie over het coronavirus voor ons op een rij. Deze uitzending en de website van het RIVM zullen zelfs bijna-moeders onder ons een beetje gerust stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RIVM

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zwanger tijdens het coronavirus: wat is belangrijk?
Sluiten