wpkadmin
wpkadmin Persoonlijk 19 jul 2018

Het is tijd om te stoppen met vragen als ‘ben je misschien zwanger’?

We beoordelen mensen aan de lopende band. Het gaat vanzelf. Mooi, dik, sprieterig, lelijk en als we een buikje zien, vragen we ons bijna gelijk af ‘hoe ver ben je?’. Yara Michels ondervond dit aan den – letterlijke in dit geval – lijve toen ze commentaar kreeg op een Instagram-foto waar ze er wat opgeblazen uitzag. En dat vond ze niet oké.

Ben je zwanger?

De vlogster en hoofdredacteur van Linda Meiden sprak haar gevoelens hierover uit in haar laatste vlog. Want waar bemoeien mensen zich eigenlijk mee? Ik begrijp wat Yara bedoelt. Omdat ons uiterlijk het eerste is wat je ziet, betekent niet dat we automatisch zitten te wachten op commentaar.

LEES OOK: Waarom je dit nooit tegen een borstvoedende moeder moet zeggen


Kijk vanaf minuut 17:52

Oordelen en handelen

Deze specifieke vraag maakte veel in Yara los. Het is ook een enorme privékwestie die ineens openbaar wordt gemaakt, zonder dat je daar invloed op hebt. Je weet namelijk niet wat er speelt in iemands leven. Misschien probeert de vrouw in kwestie wel zwanger te worden, maar lukt het niet.

Of is ze ongesteld en zwelt haar buik hierbij altijd helemaal op. En so what als ze een paar kilo’s zou zijn aangekomen? Is dat een reden om aan te nemen dat iemand zwanger is?

(On)bewust

Dat we iemand beoordelen op uiterlijk is niks nieuws. Dat doen we bewust en ook onbewust. Die knop zomaar ineens omzetten is lastig, maar de manier waarop je naar dit automatisme handelt, daar kun je wel degelijk iets aan doen.

Want wat we denken, hoeven we niet altijd te zeggen. Gedachtes komen en gaan, maar wat er uit onze mond komt kan nog lang blijven hangen bij de persoon tegen wie je iets zegt. We zijn allemaal onzeker en hebben allemaal onze struggles. En juist met een vraag als ‘ben je zwanger‘ haal je misschien emoties naar boven waar iemand niet op zit te wachten.

LEES OOK: De belangrijke les die wij van pas bevallen Franse moeders kunnen leren

Kinderwens

Dit kan bijvoorbeeld verdriet zijn omdat het zwanger worden moeilijk gaat, maar degene het wel ontzettend graag wil. Persoonlijk zou ik zo’n vraag ook heel lastig vinden. Als ik naar mezelf kijk – met mijn enorme kinderwens – vraag ik me soms af of ik me met mijn uitgesproken enthousiasme niet van alles op de hals haal in de toekomst.

Als het moment namelijk aanbreekt dat ik en mijn partner graag een kindje willen, zal ik onverhoopt de vraag krijgen ‘en, ben je al eh…’. Gek eigenlijk, dat ik nu al mee bezig ben met wat anderen gaan vragen of denken. Want het gaat eigenlijk niemand iets aan. Dus waarom zou ik me moeten voorbereiden op de mening van iemand anders? Een nadenkertje.

Zwijgen is goud

Yara heeft daarin een goed punt dat ze extra aandacht besteedt aan dit voorval. We stellen een vraag ‘ben je zwanger‘ misschien met de beste bedoelingen (lees: oprechte interesse), maar het kan iemand flink raken. En daar moeten we voor oppassen. Zeker als vrouwen onderling.

Een wake up call waarbij het goed is om even stil te staan. Reacties zijn misschien een like waard op Instagram, maar zwijgen blijft in veel gevallen toch vaker goud.

Reageer op artikel:
Het is tijd om te stoppen met vragen als ‘ben je misschien zwanger’?
Sluiten