Zwanger van de tweede? Hoe zorg je er dan voor dat de eerste niet jaloers wordt?

Zwanger Sophie Nortier 15 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zwanger van de tweede? Dan zullen de verhalen over het van-de-troon-gestoten-eerste-kind je niet vreemd zijn. De kans is dan ook groot dat je er alles aan wilt doen om te voorkomen dat de komst van een nieuwe baby voor grote problemen zorgt. Daar helpen wij je graag mee.

Je ziet het al jaren voor je; een knus gezin waar broertjes en zusjes lief samen spelen. Maar toch blijkt vaak dat de komst van een tweede kind de balans in het gezin enorm kan verstoren. Zelfs zo dat de eerste zijn nieuwe broer- of zuslief net íets te hard knuffelt, of liever een hap uit het babywangetje neemt dan een kus erop geeft.

Tweede kind op komst

Het is logisch dat een eerste kind jaloers kan reageren op een nieuwe baby in het gezin. Hij moet ineens de aandacht delen en dat is nog zo makkelijk niet.

Waar deze jaloerse fase in het ene gezin van korte duur is, levert het in het andere blijvende problemen op. Hoe dan ook, de komst van een tweede zal de gezinsdynamiek voorgoed doen veranderen. Maar hoe zorg je er dan voor dat de jaloerse uitingen tot een minimum beperkt blijven en deze verandering zo soepel mogelijk verloopt?

Tips bij komst van een tweede kind

Een aantal tips lees je overal terug; plan genoeg een-op-een-tijd in met de eerste, laat de peuter helpen met flesjes geven of een luier verschonen en verander niet te veel in jullie routine. En hoewel die tips al erg kunnen helpen, is er nog een aantal handigheidjes die je kunt toepassen, waar je waarschijnlijk nog niet aan had gedacht.

1. Samen naar de baby

‘Hey, dat is mijn mama!’ zal een logische gedachte zijn van je eerste wanneer jij de baby vasthoudt tijdens hun eerste ontmoeting. Het kan daarom handiger zijn de baby in het wiegje te leggen en daar samen naartoe te gaan.

2. Cadeautje van de baby

‘Ah wat lief, kijk nou, de baby heeft een cadeautje voor je!’ Zo kan de baby alvast enorme pluspunten scoren bij je peuter, want die coole graafmachine wilde hij al heel lang. Wat goed van de baby dat ze dat wist! 😉

3. Eerst het eerste kind

Huilen nummer één en twee tegelijk? Ga dan (in het begin) eerst even naar nummer één toe. De baby zal niet anders weten dan dat zij de aandacht moet delen. De eerste moet daar nog even aan wennen.

4. Aandacht verdelen kraambezoek

Jullie doen natuurlijk ontzettend je best om de aandacht te verdelen. Maar als de kraamvisite vervolgens direct richting wieg racet en de ogen niet van de baby kan houden, kan je peuter hier alsnog moeite mee hebben. Vraag daarom ook je kraambezoek om de aandacht te verdelen.

5. Echte liefde of gewenst gedrag?

Wanneer je peuter kusjes en knuffeltjes aan de baby geeft, lijkt dat natuurlijk een positief teken. Maar het kan ook de invulling zijn van gewenst gedrag. Het is zeker goed om positief te reageren op deze acties, maar don’t over do it. Een staande ovatie is echt niet nodig.

Laat jullie eerste kind zelf bepalen of hij wil knuffelen of niet en of hij wil helpen of niet. Nee is gewoon nee. Zo voelt hij zich vrij om zijn echte gevoelens te uiten, in plaats van dingen te doen waarvan hij denkt dat jullie er blij van worden.

6. Klein gedrag mag

Wil je peuter plots ook weer een speen of fles? Gaat ‘ie praten met een babystemmetje of wil hij vastgehouden worden als een baby? Laat dit dan ook lekker gebeuren. Hij wil zich gewoon ook weer even klein en aanhankelijk voelen. Én natuurlijk de aandacht krijgen die de nieuwe baby nu krijgt.

Door er niet tegenin te gaan, voelt jouw eerste kind zich gelijk aan het tweede kind. Wees gerust, het is een fase die vanzelf voorbij gaat.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme