Dit wil je weten over weer zwanger worden na een miskraam

Kinderen Maaike van de Graaf 20 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Een miskraam krijgen is enorme slag op je lijf én geest. Na deze heftige gebeurtenis weer zwanger worden, is niet voor iedereen even makkelijk. Misschien heb je wel extra zorgen of wil het zwanger worden niet gelijk opnieuw lukken.

Omdat je een miskraam niet kan voorkomen is het logisch dat je bij een volgende zwangerschap bang bent dat het opnieuw gebeurt. Je kunt een miskraam namelijk niet voorspellen en ook niet voorkomen.

Zwanger worden na miskraam

Niet elke vrouw wil na een miskraam snel weer zwanger worden. Het moment waarop je het weer probeert, ligt voor iedere vrouw anders. De één wil het graag gelijk opnieuw proberen terwijl iemand anders liever nog even alles verwerkt en wacht. Voor beide keuzes valt wat te zeggen, de één is niet beter dan de ander.

Zwanger worden na een miskraam is lichamelijk gezien snel weer mogelijk. Na een herstelperiode van gemiddeld drie weken is je lichaam er in principe weer klaar voor. Tijdens dit proces verliest je lichaam het zwangerschapshormoon, ga je weer menstrueren en krijg je uiteindelijk ook weer een eisprong. Dit proces kan snel verlopen, maar het kan ook even duren. Dat verschilt per persoon.

Menstruatiecyclus

Vanaf het moment dat je je eerste menstruatie weer hebt gehad, is het mogelijk om weer zwanger te worden. Het belangrijkste hierbij is dat je doet wat goed voelt. Geef vooral je lichaam weer de tijd om in het ritme te komen en zorg dat je geen emotionele grens overschrijdt.

Als je eerder gewend was om rekening te houden met je vruchtbare dagen, kun je daar in  je eerste menstruatie cyclus nog even niet vanuit gaan. Je lichaam moet weer op gang komen, dus geef het de tijd.

Risico op tweede miskraam

Dat je bij een vorige zwangerschap een miskraam hebt gehad, betekent dit niet automatisch dat dit een volgende keer ook gebeurt. Sterker nog, je hebt geen verhoogde kans op een miskraam. De kans dat een volgende zwangerschap ‘gewoon’ verloopt is net zo groot als bij ieder ander.

Krijg je vaker miskramen achter elkaar, dan is het raadzaam om dit te bespreken met je huisarts. Wellicht is er sprake van een onderliggend probleem. Vaak verwijst de huisarts je naar een gynaecoloog die wat onderzoekjes bij je doet. Er hoeft niet per se iets ernstigs aan de hand te zijn, maar een check up kan wel veel duidelijk maken.

Risico voor een volgende baby

Als je na een miskraam opnieuw zwanger raakt, vraag je je misschien af of alles nu wél goed gaat met de baby. Het is heel normaal dat je bij een nieuwe zwangerschap wat angstiger bent, maar je hoeft niet bang te zijn dat de baby door je vorige miskraam niet goed ontwikkelt. Iedere zwangerschap is anders. Een miskraam in het verleden betekent niet dat het kindje dat je nu draagt daar problemen van ondervindt.

Het is zoals bij elke zwangerschap belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Want daarmee zorg je ook goed voor je kindje. Dat begint bij de juiste voeding, maar ook mentaal moet je goed op jezelf letten. Schroom niet om om hulp te vragen als de klap van een vorige miskraam je nog erg verdrietig maakt. Erover praten met iemand kan al een enorm verschil maken en kan je daarnaast helpen te genieten van een volgende zwangerschap.

Meer lezen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme