Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?
Bij de kalendermethode heb je geen geslachtsgemeenschap tijdens je vruchtbare dagen, met als doel niet zwanger te raken. Deze vruchtbare dagen liggen ongeveer in het midden van je cyclus, rond de eisprong. Deze methode is niet erg betrouwbaar, want je kunt evengoed zwanger raken wanneer je ongesteld bent.
Hoe is dit mogelijk?
Dat heeft te maken met de duur van je cyclus en de levensduur van het sperma. Een menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar kan ook korter of langer zijn. Als je een korte cyclus hebt, dan kan je eisprong net na je menstruatie vallen. Zo kan het dus zijn dat je al vruchtbaar bent tijdens je menstruatie.
Sperma
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in je lichaam. Als je een korte cyclus hebt, dan zou de zaadcel dus kunnen overleven tot je eisprong.
Welke dagen ben je het minst vruchtbaar?
Twee of drie dagen voordat je ongesteld wordt, is de kans op zwangerschap erg klein. Je eicel kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven. Dit betekent dat het einde van je vruchtbare periode kort na je ovulatie nadert. Er is echter altijd een risico op zwangerschap.
Welke dagen ben je het meest vruchtbaar?
Meestal is de eisprong zo’n twee weken voor de menstruatie. In de periode voor de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Bij een cyclus van 28 dagen zou dat gaan om de tiende tot en met de vijftiende dag na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het meest vruchtbaar.
Niet zwanger worden?
Wil je absoluut niet zwanger worden? Gebruik dan anticonceptie. Raadpleeg je arts over de mogelijkheden om het meest geschikte voorbehoedsmiddel voor jou te vinden.
Lees hier het verhaal van Iris, die ongewenst zwanger raakte en voor abortus koos.
Een positieve zwangerschapstest, maar onbedoeld zwanger? Dit zijn je opties