Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids februari 17, 2017

Zwangere moeder maakt statement: krachttraining kan wél als je in verwachting bent

Als je denkt dat de sportschool (inclusief krachttraining) verleden tijd is tijdens en na je zwangerschap, kijk dan eens naar Lauren Ferris. Ze is moeder van een 2-jarige zoon en nu 38 weken zwanger van haar tweede kind. En nog steeds still going strong in het krachthonk van de gym.

Laten we eerst voorop stellen dat niet elke vrouw zich tijdens de zwangerschap zo fit en fruitig voelt (denk harde buiken, bekkeninstabiliteit en al die andere fijne dingen) dat ze met gewichten in de weer kan of een ferm rondje kan joggen. Maar sommige vrouwen kunnen dat wel. Zoals Lauren dus. Tijdens de zwangerschap van haar eerste kind, Connor, zag ze op tegen het feit dat ze minder kon sporten. Ze stelde samen met haar coach een CrossFit sportschema op, dat helemaal afgestemd was op haar zwangere lichaam. Als Lauren dat tegen mensen vertelde kreeg ze ladingen kritiek en goedbedoelde adviezen, maar daar trok ze zich weinig van aan en ging door met sporten.

Professionele coach

Zo ook nu tijdens haar tweede zwangerschap. Niet onterecht, want volgens onderzoek van de universiteit van Genève is sporten tijdens de zwangerschap bevorderlijk voor de groei van je ongeboren kind, en de fysieke gesteldheid van de moeder. Alleen zolang je je workout goed afstemt met een professionele coach die je door en door kent en die dus weet wat je wel en niet aankunt.

‘Mensen, stop met het spuien van die goedbedoelde meningen’

Lauren liet zich tijdens haar sportsessies fotograferen om op deze manier haar verhaal duidelijk te maken aan andere moeders. ‘Veel moeders denken dat een zwangerschap absoluut niet samen gaat met krachttraining, omdat ze aannemen dat het schadelijk is voor je baby, al die zware gewichten. Dat kan het zeker zijn, tenzij je weet wat je doet. Mensen moeten stoppen met het zomaar spuien van hun goedbedoelde mening als ze geen idee hebben waar ze het over hebben.’

Niet schamen

Met haar foto’s wil ze andere moeders laten zien dat sporten en een zwangerschap wel degelijk samen gaat, als je maar weet wat je doet. ‘Sporten tijdens je zwangerschap is zo veel meer dan spieren kweken. Het is een vorm van zorg voor je lichaam, en daar zouden vrouwen zich niet voor hoeven te schamen.’

Kost sporten je nogal wat moeite? Deze grappige illustraties voelen met je mee

Foto’s: Joann Marrero

ncbi.com

Reageer op artikel:
Zwangere moeder maakt statement: krachttraining kan wél als je in verwachting bent
Sluiten