Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 24 dec 2016

Zwangerschap verandert je inlevingsvermogen voor twee jaar

Je sleutels terugvinden in de ijskast, of zelfs je kind vergeten op te halen bij de crèche, het is menig zwangere overkomen. En helaas blijkt zwangerschapsdementie niet over te zijn direct na de bevalling. Maar wat je waarschijnlijk niet wist is dat je je ook tijdelijk minder goed kan inleven in anderen. Verrassend.

Sinds je moeder bent is boodschappen doen zonder lijstje er niet meer bij, en je bent blij als je aan het eind van de middag al je kinderen weer achterin de auto hebt zitten. Niet zo gek want nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een zwangerschap je hersens voor langere tijd kan veranderen.Damn you, zwangerschap!

Een team onderzoekers uit ons eigen land heeft de handen ineen geslagen met Spaanse onderzoekers, en samen hebben zij onderzocht dat een zwangerschap de hersens van vrouwen voor maar liefst twee jaar verandert.

LEES OOK: Zwangerschapsdementie: welke bizarre dingen deed jij?

Minder inlevingsvermogen

Zwangerschap verandert namelijk de structuur en de grootte van sommige delen van de hersens. Dit kan zorgen voor verstrooidheid, maar het gaat vooral om de delen waarmee we inschatten hoe de ander zich voelt. Ons inlevingsvermogen blijkt tot zo’n twee jaar na de zwangerschap niet meer wat het is geweest.

Heel duidelijk verschil

Voor dit onderzoek zijn de afgelopen vijf jaar 25 Spaanse vrouwen onderzocht. Wetenschappers maakten hersenscans voordat ze zwanger waren, en weer een nieuwe scan een aantal maanden nadat zij van een kind bevielen. Wat bleek? De vrouwen die zwanger zijn geweest hadden een duidelijke vermindering van hun grijze massa op de plek van hun sociale waarneming. Een troost: het komt dus weer goed.

Mannen, opgelet! Dit is wat ALLE mannen moeten weten over zwangere vrouwen

NY Mag

Reageer op artikel:
Zwangerschap verandert je inlevingsvermogen voor twee jaar
Sluiten