Tessa Ham
Tessa Ham Kids 28 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze website van WOMEN Inc. geeft jou én je werkgever alle informatie over je rechten tijdens je zwangerschap

Je bent zwanger! Alhoewel jij lekker op je roze wolk zit, ben je bang dat je werkgever er niet zo enthousiast over zal zijn. Je ziet als een berg op tegen het gesprek waarin jij je zwangerschap aankondigt. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij… Wat nou als jij de binnenkant van het toilet meer ziet dan je collega’s?

Zeker als je weet dat maar liefst 43 procent van zwangere vrouwen te maken heeft gehad met zwangerschapsdiscriminatie, is het spannend om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Of het aan te geven als je eigenlijk te veel klachten hebt om te werken.

WOMEN Inc. wil dit taboe doorbreken en roept daarom de ‘Week van Zwangerschap en Werk’ in het leven. In deze week – die maandag van start ging – wil WOMEN Inc. je zwangerschap bespreekbaar maken. Niet alleen vanuit jou, maar ook vanuit jouw werkgever.

Waarom is deze week nodig?

De arbeidsparticipatie van vrouwen verandert in rap tempo. Vroeger stopte je vaak met werken als je zwanger werd. Tegenwoordig blijven steeds meer vrouwen werken als ze zwanger zijn en kinderen krijgen. Volgens WOMEN Inc. blijft de (h)erkenning van de fysieke en mentale veranderingen of klachten echter sterk achter bij werkgevers.

Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen gemiddeld 52 dagen per jaar verzuimen – het dubbele van de gemiddelde werknemer. Misschien heb je last van misselijkheid, bekkeninstabiliteit of andere klachten tijdens je zwangerschap. Heel lang zitten of juist zware dingen tillen, zal op een gegeven moment niet meer gaan.

Het is daarom voor jou én de werkgever slimmer en fijner als het taboe rondom het bespreken van je zwangerschap wordt doorbroken. WOMEN Inc. en het Amsterdam UMC startten in de ‘Week van Zwangerschap en Werk’ daarom de website ‘Vitaliteit op de werkvloer‘.

Je rechten tijdens je zwangerschap

Hier vindt de werkgever alle informatie die hij of zij nodig heeft om alles goed te regelen voor de zwangere werknemer. Maar ook voor jou als zwangere is er veel informatie over je rechten te vinden.

Wist je bijvoorbeeld dat je tijdens je zwangerschap afspraken mag maken met de verloskundige onder werktijd? Of dat je recht hebt op een verstelbaar bureau, flexibele uren en een extra pauze onder werktijd?

Met het project ‘Vitaliteit op de werkvloer’ willen WOMEN Inc. en het Amsterdam UMC dat zwangere vrouwen lichamelijk en mentaal worden ondersteund. Op deze manier kunnen ze optimaal blijven werken en gezond blijven.

Lees meer: Steun van collega’s speelt belangrijk rol bij het geven van borstvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze website van WOMEN Inc. geeft jou én je werkgever alle informatie over je rechten tijdens je zwangerschap
Sluiten