wpk-admin
wpk-admin Kids 18 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Zwangerschapsbrein: bestaat het echt of is het onzin?

Veel vrouwen in verwachting zullen vroeg of laat een grappig bedoelde opmerking krijgen over hun zwangerschapsbrein. Wanneer ze bijvoorbeeld wéér iets vergeten zijn. Sommige vrouwen geven zelfs aan dat ze vergeten zijn hoe ze auto moeten rijden. Best heftig.

Wetenschappelijk onderzoek

Laten we eens kijken naar wat de wetenschap hierover zegt. Tijdens een nieuw onderzoek van de New Deakin University hebben verschillende neuropsychologen het fenomeen onderzocht. Ze deden dit door een kijkje te nemen in de hersenen van honderden zwangere én niet-zwangere vrouwen. Wat bleek? Vier op de vijf zwangere vrouwen ervaren veranderingen op cognitief vlak.

Uit weer ander onderzoek blijkt dat onder andere de grijze stof in zowel de linker- als rechter hersenhelft dunner wordt als je zwanger bent. Deze grijze stof zit in de buitenste laag van de hersenen, waar onder andere je zenuwcellen zitten. Dit wordt gelinkt aan het vermogen om je te verplaatsen in anderen. Handig om te weten als je eens een meningsverschil hebt met een zwangere vrouw. Als ze zich niet helemaal kan inleven, doet ze dat misschien niet eens expres. It’s all in the brain.

Verstandige voorbereiding

Opvallend tijdens het onderzoek, is dat de hersenen niet continu in de ‘zwangere modus’ stonden. Wanneer de zwangere vrouwen werden gevraagd om zich te focussen, konden ze dit verrassend genoeg prima. De cognitieve functies deden het weer als vanouds. ‘s Ochtends je sleutels vergeten, terwijl je je ‘s middags prima kunt concentreren op je werk, kan bij zwangere vrouwen dus heel goed voorkomen.

Als we kijken naar de biologische redenen achter het zwangerschapsbrein, is het eigenlijk allemaal best logisch. Vrouwen in verwachting zijn zich namelijk aan het voorbereiden om voor een kindje te zorgen. En dit is niet alleen een fysiek, maar ook een mentaal proces.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zwangerschapsbrein: bestaat het echt of is het onzin?
Sluiten