Zo plan je jouw zwangerschapsverlof als je freelancer bent

Geld en carriere Tessa Ham 3 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Er zitten veel voordelen aan freelancen, maar betaald zwangerschapsverlof is daar niet één van. Toch? Wrong, ook als zelfstandige heb je tijdens je zwangerschap rechten. We zochten uit hoe je jouw verlof financieel opvangt en met welke zaken je nog meer rekening moet houden. Wie neemt er bijvoorbeeld jouw werk over als je vaste opdrachtgevers hebt?

Voordat je in de stress schiet: een zwangerschapsverlof als je freelancer bent is echt te doen. We geven je vier tips om je verlof te plannen.

1. Vraag een zwangerschapsuitkering aan

Jep, you read that right! In andere landen is dit een ander verhaal, maar in Nederland heb je als zelfstandig ondernemer gewoon recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na je zwangerschap. Dit heet de Zelfstandige en Zwangerschapsregeling (ZEZ) en vraag je aan bij UWV.

Als je in het kalenderjaar voordat je zwanger werd minimaal 1.225 uur hebt gefreelancet, ontvang je de maximale uitkering. Let op: dit is gelijk aan de hoogte van het minimumloon. Het zou dus kunnen dat je een duik in salaris kunt verwachten. Werkte je minder? Dan krijg je ook minder.

Tip: heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Dan ontvang je vaak ook een uitkering als je zwanger bent. Dit bedrag krijg je bovenop je zwangerschapsuitkering!

2. Praat met je klanten

Hoe eerder je klanten en opdrachtgevers weten dat je met zwangerschapsverlof gaat, hoe beter. Informeer ze niet alleen over wanneer je met verlof gaat, maar ook voor hoelang je geen nieuwe projecten of opdrachten zal aannemen en wanneer je weer terug bent.

Je kunt een andere freelancer aandragen (daarover later meer), maar daartoe ben je zeker niet verplicht! Het is daarom wel zo netjes om het zo snel mogelijk te melden.

3. Huur een freelancer in

In plaats van alleen een freelancer aan te dragen, kun je ook een freelancer inhuren om je werkzaamheden uit te voeren. Houd er dan wel rekening mee dat je alles nog moet checken en dat je moet nadenken over het klantcontact.

On the upside: je ontvangt nog een klein deel van je salaris, als je zo slim bent om de freelancer net iets minder te betalen dan je binnenkrijgt.

4. Denk wel aan je gezondheid

Als freelancer ben je gewend aan onregelmatige werktijden, maar je gezondheid zou het meest belangrijk moeten zijn tijdens je zwangerschap. Rust nemen als je lichaam dat aangeeft is dus het allerbelangrijkste!

Lees ook: 6 Netflix films om je zwangerschapsverlof mee door te komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme