Redactie
Redactie Body 24 mei 2016

Zware nacht gehad? Neem een ijsje!

Zondagochtend, half negen. Je kijkt in de spiegel. Au. Zowel je hoofd, als de aanblik ervan veroorzaken intense pijnscheuten. Au. Waar liggen de aspirientjes? Katers, wat een intense klotebeesten zijn het toch. Die liter water, aspirientjes, energydrankjes en pompeuze McDonalds-maaltijd die je voor het slapengaan wegwerkte, hebben – wederom – weinig geholpen. Au. Au. Au.

Vanaf nu kan dit anders. Pijnlozer én lekkerder. Als je denkt dat Samsung, Kia en LG nuttige Zuid-Koreaanse uitvindingen waren, heb je hun laatste ontdekking nog niet gehoord: ijs dat je kater voorkomt en/of verhelpt. De naam: Gyendyo, dat letterlijk (hoe toepasselijk) ‘hang in there’ betekent. Een ijsreep met grapefruitsmaak, met daarin sap van de Japanse rozijnboom (de zogenaamde hovenia dulcis). Dat eet je ‘s morgens na het ontwaken en je kater verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hallelujah. The morning after was nog nooit zo lekker.

De helende werking van rozijnsap

Dat rozijnsap katerbestrijdende krachten heeft, geloven ze in Zuid-Korea al eeuwenlang, sinds het ooit in een (minstens zo oud) handboek der geneeskunde stond. Dat is overigens zeker niet helemaal uit de lucht gegrepen, want in 2012 bleek uit onderzoek (verschenen in The Journal of Neuroscience, niet de minste) dat extracten van deze rozijnboom de effecten van dronkenschap (noot: getest op ratten) inderdaad verminderde.

Het is overigens niet heel verwonderlijk dat dit ‘medicijn’ juist in Zuid-Korea ontwikkeld is: het land geldt als de plek in Azië waar het meest gedronken wordt. Er gaat per jaar 125 miljoen dollar om in de industrie die te boek staat als de ‘hangover cure’ industrie – waar pillen, cosmetica (om je gezicht nog enigszins op te kalefateren) en specifieke anti-kater etenswaren onder vallen.

Exporteren of namaken: wie o wie?

Voor zover bekend wordt het ijs nog niet geëxporteerd, en zijn de exacte ingrediënten geheim. Het wachten is op degene die net zo lang aan het experimenteren is met ijs, grapefruit en sap en takken van gekke Oosterse rozijnbomen, net zolang tot ‘ie zich de ochtend na een drankgelag fris en fruitig voelt. Ik zeg: Nobelprijs in the making.

Ga jij nu ook uitkateren met een ijsje? Reageer hier!

De schade van je kater beperken? Deze beautytips helpen je er zo bovenop!

Reageer op artikel:
Zware nacht gehad? Neem een ijsje!
Sluiten