Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Body 23 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Zwarte tandpasta waar je tanden witter van worden? Kijk ermee uit!

Tandpasta waar je tanden niet alleen schoon van worden, maar ook nog eens witter. En de kleur is zwart! Heb je het wel eens geprobeerd? De zwarte tandpasta is een whitener-tandpasta, hij maakt je tanden een tint lichter – althans, dat wordt beloofd.

De vreemde kleur en het whitener-effect wordt veroorzaakt door één ingrediënt: actieve houtskool. Actieve houtskool wordt gezien als een goed alternatief voor de peroxide die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt bij het bleken van tanden. Toch blijkt uit onderzoek dat het zwarte goedje ook schadelijk kan zijn voor je gebit..

LEES OOK: Last van pijnlijke aften? Dit DIY mondwater verricht wonderen!

Onderzoek whitener-tandpasta

Het onderzoek werd gepubliceerd in de British Dental Journalist. Voor het onderzoek onderzochten onderzoekers van de Universiteit van Manchester 50 verschillende houtskooltandpasta’s. Wat bleek? De meeste tandpasta’s met houtskool zouden op lange termijn tandbederf veroorzaak. Daarnaast bleek ook dat de tandpasta je tanden niet witter maakt, maar juist donkerder! Volgens de wetenschappers komt dat door het schurende effect van de houtskoolpoeder in dit soort tandpasta’s. Dit schurend effect zorgt ervoor dat hardnekkig vuil van je tanden verdwijnt, maar je boent eigenlijk te hard. Daardoor kan het glazuur op je tanden worden aangetast en wordt de laag eronder blootgelegd, en deze laag is donkerder. Op zijn beurt kan beschadigd tandglazuur weer zorgen voor gevoelige tanden en dat kan er weer voor zorgen dat je sneller gaatjes krijgt.

Het wordt aangeraden om de zwarte tandpasta niet vaker dan één keer per maand te gebruiken, tenzij het poeder extra fijn is.

Wel eens last van een tandvleesontsteking? Zo herken je het én kun je het in het vervolg voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zwarte tandpasta waar je tanden witter van worden? Kijk ermee uit!
Sluiten