Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 16 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom het goed is al vroeg met je baby op zwemles te gaan

Dat zwemles belangrijk is voor kinderen moge duidelijk zijn. Niet alleen voor hun plezier, maar ook voor hun veiligheid. Als ouder is het namelijk maar al te fijn als je weet dat je zoon of dochter goed kan zwemmen. Maar op welke leeftijd moeten ze eigenlijk starten met les?

Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) kunnen kinderen vanaf één jaar al profiteren van zwemlessen.

Zwemles voor baby’s

Voor veel ouders klinkt zwemles vanaf één jaar best heel erg jong. Toch adviseert de AAP om er op die leeftijd mee te beginnen. Het is niet alleen heerlijk om eens in de zoveel tijd met je baby te badderen in het bad, het is namelijk ook handig om je kind al vroeg kennis te laten maken met water.

De meeste kinderen die verdrinken zijn namelijk tussen de nul en vier jaar oud. En dus is het maar al te veilig om zo vroeg mogelijk met zwemles te beginnen. Wel benadrukt de AAP dat kinderen van één jaar natuurlijk nog niet vrij kunnen zwemmen. Wel kunnen hele jonge kinderen zo vertrouwd raken met water en zichzelf leren redden.

Leren draaien en drijven

Tijdens de zwemlessen die bedoeld zijn voor kinderen van ongeveer één tot twee jaar leert je zoon of dochter voornamelijk draaien of drijven. Het is over het algemeen de bedoeling dat je hier als ouder bij bent. Al spelenderwijs wordt je kind vertrouwd met water en dat is dan weer handig voor de zwemlessen op latere leeftijd.

Als je kind dus eenmaal vertrouwd is met water, zul je ook merken dat hij of zij makkelijker z’n zwemdiploma haalt op latere leeftijd. Kinderen zijn immers niet meer bang en gewend aan water en zwemmen. Wanneer je zoon of dochter dan moet starten met de reguliere zwemles? De adviesleeftijd ligt op zo’n 4,5 tot 5 jaar oud.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom het goed is al vroeg met je baby op zwemles te gaan
Sluiten