Anne Broekman
Anne Broekman Kids 22 september 2017

7 x dagelijkse zwijmelmomenten met mijn peuter

Moederen over een pittige peuter is niet altijd een easy ride, weet Famme’s Anne. Soms is het bikkelen, tot tien tellen en doorgaan. Gelukkig zijn er elke dag ook talloze kleine geluksmomentjes. Zwijmelmodus aan!

1. Als ik haar optil

Dit doe ik natuurlijk talloze keren per dag. Als ik in de keuken sta en mijn dochter wil weten wat ik aan het doen ben. Als ze ergens van schrikt. Als ze gevallen is of als ik haar naar boven breng. En echt élke keer als ik die aap op mijn linkerheup plant, geef haar een kus op haar zachte wangetje. Heerlijk! Het is een automatisme waar ik enorm van geniet, zacht ei dat ik ben.

2. Als ze een nieuw woordje kent

Laatst zag ze haar vader en mij om iets lachen, en toen riep ze ineens: ‘Grappig!’ Ik had geen idee dat ze dat woord kende. Ze is nu 2,5 jaar, dus volop met haar spraak bezig. Dagelijks komt ze met een nieuw woord op de proppen. Ik ben benieuwd waar ze vanavond mee komt.

3. Als ik haar voetjes besnuffel

Ons apie heeft nog van die heerlijke, zachte voetjes. Geen eelt, geen stank, geen zweet (nou, dat laatste soms een beetje). Er gaat geen dag voorbij dat ik niet even haar voeten besnuffel. Even kriebelen en kusjes geven. Op een dag zal ik hiermee moeten ophouden, dat weet ik maar al te goed. Geen porem (en geen aanrader), een puber aan de voeten ruiken.

4. Als ze zomaar iets roept

Als bijdehandte peuter roept mijn dochter alles wat in haar opkomt. Zo zegt ze heel vaak ‘weg ermee!’ als ze iets opruimt. Van wie zou ze dat hebben? Niet van mij hoor. Denk ik. Ik moet er in elk geval heel hard om lachen. Laatst riep ze ook dat ik een grote neus heb. Dat was minder lollig.

5. Als ik in haar haartjes ruik

Die zoete babygeur is er natuurlijk inmiddels wel vanaf. Maar nog steeds ruiken de haartjes van mijn dochtertje naar engeltjes, regenbogen en eenhoorns. Zo ongeveer dan. Kan ook komen doordat ik elke ochtend wat haarlotion erin wrijf. Hoe dan ook; het is reuze fijn om mijn neus in die blonde krullen te planten en dat geurtje op te snuiven.

6. Als ze een scheet laat

Ik ben blijkbaar de poep- en piesface nooit ontgroeid. Oké, genieten is een groot woord (want er is niets kinderachtigs aan de stank van een peuterwind), maar ik moet er wel hard om lachen als mijn kleintje een scheet laat. Die geconcentreerde blik, het kracht zetten en dan de ontlading. Ze moet er zelf ook om gniffelen.

7. Als ze in slaap valt

Heel soms, na een drukke dag, heb ik de mazzel dat mijn dochtertje na het voorlezen prompt in mijn armen in slaap valt. Dan blijf ik nog even zitten in de schommelstoel. En dan count ik – lekker Amerikaans – mijn blessings. Genieten joh. Helemaal hashtag blessed.

Hoe een wildvreemde je soms een realitycheck kan geven: Dan besef je: ik moet NU van mijn kinderen genieten

Reageer op artikel:
7 x dagelijkse zwijmelmomenten met mijn peuter
Sluiten