15x universele waarheden over het moederschap

Kinderen Sophie Nortier 24 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Het is niet voor niks dat er honderden babyfora zijn, waarop vragen over het moederschap in groten getale worden beantwoord. Iedereen beleeft haar zwangerschap, bevalling en moederschap anders, maar toch kunnen we meepraten over exact dezelfde dingen. Dat zijn nou de universele waarheden over het moederschap.

Waarheden over moederschap

Dat je niet begrijpt dat de vrouw in de kamer naast je zo ligt te gillen, dat is oké. Eén ding is zeker: zelf vind je die bevalling ook geen prettig gevoel. Dat er soms restjes braaksel in je haar zitten en soms op je broek, dat kan ook. Laten we het erover eens zijn: we zijn allemaal weleens onder gespuugd. Wij hebben 15 universele waarheden over het moederschap samengesteld. Voeg jij er nog meer toe?

1. Je slaakt een zucht van blijdschap als je kind eindelijk slaapt

En voel je vooral niet schuldig. Dat hebben we allemaal. Je houdt van je kind. Onvoorwaardelijk. Weten we, maar soms wil je je kop tegen de muur bonken, omdat je rust wil. Aan de andere kant, als je kind slaapt, ben je continu op je hoede. Dit gaat nog wel even door, totdat ze het huis uit zijn.

2. Je praat openlijk over poep

Ongegeneerd. Je kunt de inhoud van de luiers heel gedetailleerd omschrijven. Tijdens de koffie of het tijdens het avondeten, het maakt je niks uit. Ook belangrijk: weten of je kind nog gepoept heeft vandaag.

3. Je gaat sowieso 20 minuten later het huis uit dan gepland

Of laten we het anders zeggen: als je een afspraak om 14.00 uur hebt en het is 10 minuten fietsen, dan zorg je dat je om 13.30 uur begint met ‘vertrekken’.

4. Je geduld wordt meer op de proef gesteld dan ooit

Je hebt weleens moeten wachten. In de wachtkamer, op een vriendin, of op een belletje. Maar dat bedoelen we niet. Je weet nu pas echt wat geduld betekent.

5. De geluksmomenten hebben zich verdubbeld

Je kent ze wel, die momenten dat heel even alles klopt. Zodra je moeder bent, vormen deze momenten zich best vaak. Hoe dat komt? Misschien omdat je trots bent op jezelf. Op je kind. Op het leven.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Anna Macfarlane (@kidsaretheworst)

6. De irritaties, daarentegen, ook

Want, je bent moe. Je geduld uit punt 4 is op. Het huis is een puinhoop, iedereen moet wat van je en je wil van alles. Oeps, het lontje is kort vandaag.

7. Je maakt nieuwe moedervrienden

Het is fijn om deze waarheden rond moederschap te kunnen beamen met iemand die ook kinderen heeft. Daarnaast kunnen die kinderen met elkaar spelen (als ze oud genoeg zijn uiteraard) en kunnen jullie kletsen.

Lees ook: 10x waarom het zo fijn is om andere moeders als vriendinnen te hebben

8. Je doet er alles aan om niet in te storten

Laten we eerlijk zijn, natuurlijk heb je ergens gelezen dat zes maanden borstvoeding geven, een mooie periode is. Maar als jij een borstontsteking achter de rug hebt met 40 graden koorts, geloof ons, dan kies je voor jezelf. Je kind heeft niets aan een moeder die rondloopt als een zombie.

9. Een to-do-list maken, is heilig

Want, of het door de hormonen komt of niet, je vergeet een hoop als moeder. Je wordt er steeds beter in, in het organiseren van dingen, maar zonder een lijst kom je er niet. Ook handig: hou het bij één schrift, want al die losse lijstjes, daar schiet je niks mee op.

10. Je gaat dingen verstoppen

Koekjes, afstandsbedieningen, sleutels, cadeaus, iPads, you name it. Want ‘nee, dat mag niet’ betekent niet per definitie ook echt ‘nee, dat mag niet’ bij kinderen. Ze drijven je tot het uiterste, die kleintjes.

11. De liefde voor je kind is niet te vergelijken met iets anders

Je houdt van je man, je houdt van je familie, je bent dol op je vrienden, maar de liefde voor je kind valt moeilijk te omschrijven. Soms wil je hem of haar gewoon tussen een broodje stoppen om er een hap van te nemen.

12. Je bent nooit meer alleen

‘Zodra je bent bevallen, begint het loslaten.’ Is zo, want de eerste negen maanden is je kind lichamelijk afhankelijk van jou. Daarna moet je hem of haar steeds meer ruimte geven om te ontdekken en zich te ontwikkelen. Vergeet deze zin nooit meer. Neemt niet weg, dat er geregeld een kind voor de wc staat of in de badkamer. Dan ‘opeens’ geldt dat loslaten niet.

13. Het kost een zak met geld

De Kerstman, Sinterklaas en tandenfee maken je blut. Om nog maar te zwijgen over de verjaardagen, de kinderfeestjes, de kinderfeestjes van anderen, kleding, crèche, school, sport, schoolreisjes.

14. Een bevalling doet pijn

Misschien hadden we deze moeten verplaatsen naar nummer 1?

15. We doen maar wat

… Heeft geen verdere toelichting nodig toch?

Je hebt waarheden en geboden. Welke wil jij nog toevoegen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme