Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 2 feb 2016

16 dingen die een moeder van 4 kids altijd te horen krijgt

Als je moeder bent van vier kinderen, lijkt het wel alsof mensen een vrijbrief (denken te) hebben om álles aan je te mogen vragen. En als ik deze moeders moet geloven, gaat ‘hoe slechter je de mensen kent, hoe impertinenter de vragen’ bijna altijd op. Helaas!

Dus ken jij vrouwen met vier kinderen, probeer dan de volgende keer niet een van de volgende dingen te vragen of insinueren. Scheelt een hoop frustratie bij de andere partij. Heb je zelf vier kids? Dan herken je wellicht een hoop van deze opmerkingen. Want ja, vier kinderen, da’s anders dan (het geijkte) twee kinderen. Daar weet Léanne Kempees, moeder van vier kinderen en creative director van 4MamaMagazine, alles van.

[STAP stap=”1″]

‘Huh, hoe oud ben je dan?’

Je wordt standaard ouder geschat dan je bent, omdat ze horen dat je vier kinderen hebt. Dat iemand ook weleens op tijd begonnen kan zijn met het krijgen van kinderen, komt niet vaak bij mensen op.

[STAP stap=”2″]

‘Zijn ze allemaal van dezelfde man?’

Want als je als vrouw meer dan drie kinderen hebt, moeten ze haast wel van meerdere partners zijn… Says who? En bovendien: al waren ze wel van meerdere vaders, het feit dat jij het niet weet, blijkt dat je haar niet lang of goed genoeg kent, dus dan is die vraag sowieso nogal impertinent.

[STAP stap=”3″]

‘Ben je nog bij de vader?’

En waarom zou ze dat niet zijn? Omdat je met vier kinderen sowieso afstevent op een scheiding?

[STAP stap=”4″]

‘Jeeeeemig, vier kinderen! Ik moet er niet aan denken!’

Nou, dan denk jij er toch niet aan. Dat zij vier kinderen heeft, betekent niet dat jij ook ineens vier kinderen moet krijgen. En hoe zou jij reageren als zij zou zeggen: ‘Jeeeemig, één kind maar! Ik moet er niet aan denken’? Juist.

Bron: Blogspot

[STAP stap=”5″]

‘Zo jij houdt er wel van!’

Uh… ja joh, want jij doet het minder vaak dan vier keer in zes jaar tijd?

[STAP stap=”6″]

‘Ga je binnenkort een kinderopvang beginnen, dat kun jij best!’

Nou nee. Dat je vier kinderen hebt, wil niet zeggen dat je ook andermans kinderen wil en kunt opvoeden.

[STAP stap=”7″]

Bij hysterische kids van anderen: ‘Oh maar jij bent natuurlijk wel wat gewend hè?’

Natuurlijk, want als je vier kinderen hebt, zijn dat automatisch druktemakers? Nee, dat is weer een logica van lik me vestje. Alsof je niet vier rustige kinderen kunt baren.

[STAP stap=”8″]

‘Poeh ik heb al moeite/stress met twee… Jij toch ook stiekem wel?’

Nee, de moeders van vier die ik ken, doen over het algemeen niet aan stress. Nu ik erover nadenk… Misschien dat zij daarom juist de moeders zijn met vier kinderen.

[STAP stap=”9″]

‘Hoe doe jij dat dan, met vier kinderen?’

Daar zal ze geen pasklaar antwoord op hebben. Het is gewoon haar leven. Bovendien is het voordeel van veel kinderen natuurlijk dat de oudere kinderen je op een gegeven moment ook veel taken uit handen nemen, zoals je hier ook leest.

[STAP stap=”10″]

‘Jij kunt zeker heel goed plannen?’

Er zullen vast moeders van vier kids zijn die dat heel goed kunnen, maar de moeders die ik sprak, vinden zelf dat ze daar niet in uitblinken.

[STAP stap=”11″]

‘Oh ja, maar jij, pfff, jij hebt er vier dus…’

Als er een discussie is over kinderen of iemand wil peilen hoe andere moeders iets aanpakken, dan wordt de moeder met vier kinderen vaak automatisch overgeslagen. Wat zij doet is zó anders dan met een ‘gewoon’ gezin, dat haar mening niet lijkt te tellen. Alsof je niet meer kunt meepraten als je er vier hebt. Terwijl je toch zou denken, als er iemand is die verstand heeft van kinderen… En het is gewoon hetzelfde, alleen roepen er wat meer ‘mama!’.

[STAP stap=”12″]

‘Zeker wel heel druk met vier?’

Dat ligt er maar aan hoe druk je kinderen zijn én hoe je alles thuis hebt geregeld.

Bron: Blogspot

[STAP stap=”13″]

‘Heb jíj vier kinderen? Hoe dan? Dat kan toch niet? Je bent zo slank!’

Alsof het een voorwaarde is om stevig te zijn nadat je vier kinderen op de wereld hebt gezet. Nee, ook slanke vrouwen krijgen kinderen. En blijven slank (gezien de moeders van vier in mijn omgeving).

[STAP stap=”14″]

‘Hoeveel komen er nog?’

Hoezo? Dat vraag je toch ook niet aan iemand die één kind heeft? Of misschien wel? Nu we toch bezig zijn: ook deze dingen zeg je niet tegen ouders met één kind.

[STAP stap=”15″]

‘Je wilde zeker altijd al een groot gezin?’

Wellicht zijn er moeders die dat altijd al wilden, maar ik ken er ook bij wie het gewoon ‘zo ging’. Omdat ze het heel gezellig vinden met kinderen. Dat kan dus ook.

[STAP stap=”16″]

‘Vier kinderen? Allemaal gepland?’

Ja sorry, er zat geen ongelukje bij. Weer zo’n vraag waarvan je haast plaatsvervangende schaamte krijgt.

Heb jij ook vier kinderen en herken je de (impertinente) vragen/opmerkingen? Praat dan mee op Famme’s Facebook.


Twijfel je nog of je voor een vierde moet gaan? Nadat je dit artikel hebt gelezen, is die twijfel hoogstwaarschijnlijk weg!

Reageer op artikel:
16 dingen die een moeder van 4 kids altijd te horen krijgt
Sluiten