Huilebalkjes opgelet: 3x redenen waarom een potje janken goed voor je is

Body Els van Asseldonk 21 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je baas neemt je iets kwalijk, je auto kapt ermee wanneer ergens naartoe móét of je stoot teen, die je de dag daarvoor ook al had gestoten. Dit is de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Wist je dat een potje janken dan goed voor je kan zijn?

Voordat je hard wordt tegen jezelf, lees dit artikel en laat de tranen vooral even varen! Je gaat er beter door voelen.

Waarom janken goed voor je is

En jawel… dit zijn de grootste voordelen

1. Het verlicht stress

Een potje janken zorgt ervoor dat je lichaam mangaan afvoert (een mood-mineraal), tranen doen dit 30 keer sneller dan bloed, aldus onderzoeker William Frey. Natúúrlijk zijn er betere manieren om even te ontstressen, maar mocht het huilen je nader staan: laat het vooral even gaan! Of zoals mode-goeroe Kelly Cutrone zegt over breekmomentjes op het werk (die vuurrode kop en doorgelopen make-up moeten je collega’s maar voor lief nemen):

2. Het zorgt voor een sterkere relatie

Had jij na een jankfilm met je vriendinnen ook de neiging om ze honderd keer te vertellen dat je zóveel van ze houdt? Niet gek, zegt een onderzoek van Oren Hasson in Evolutionary Psychology. Samen huilen zorgt voor binding en vriendschap. Hasson analyseerde huilen op verschillende emotionele momenten en kwam erachter dat we op deze manier compassie en steun opbouwen met de mensen om ons heen. Kruip dus vooral even lekker tegen je partner aan.

3. Het geeft je humeur een oppepper

Het is belangrijk om te huilen voor wat relief. ‘Lucht het op?’, zei mijn moeder dan altijd. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen zich gelukkiger voelen na te hebben gehuild. Zowel mentaal als fysiek. Waarom? Onderzoekers denken dat het komt omdat je letterlijk even alle chemische reacties in je lichaam doorspoeld. Hierna kunnen we weer helder nadenken over wat ons verdrietig maakt (en het hopelijk oplossen).

Je kind zichzelf in slaap laten huilen: wel of juist niet doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme