4 dingen die een angststoornis met je hersenen kan doen, volgens deskundigen

Body Rachelle Abbas 23 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Angststoornissen komen vaker voor dan je denkt. Het percentage Nederlanders met een angststoornis is gelijk aan het Europees gemiddelde. Het percentage mensen met een sociale fobie ligt in Nederland iets hoger dan in de rest van Europa. Ondanks dat de aandoening best veel voorkomt, zijn er nog steeds veel mensen die eigenlijk niet weten wat voor effect het kan hebben op je hersenen.

Angst is de manier waarop je hersenen je waarschuwt voor gevaar. Als een bepaalde situatie voorbij is, zouden de hormonen (waaronder adrenaline en cortisol) weer normaal moeten worden.

Toch kan angst er voor zorgen dat je je constant op je hoede voelt, en dat leidt weer tot een overmaat aan deze hormonen. ‘Teveel’ angst kan van invloed zijn op je hersenen:

1. Je kortetermijngeheugen

Merk je wel eens dat je vergeetachtig bent tijdens angstige periodes? Dat kan kloppen volgens de wetenschap. Als je angstig bent verhoogt het cortisolgehalte, en dat heeft weer impact op de hippocampus, wat ‘het geheugencentrum van de hersenen’ is. Regelmatig angstig zijn kan leiden tot vergeetachtigheid en verwarring. Wel belangrijk om te benoemen: dit is meestal het geval bij chronische angst, niet wanneer je af en toe last hebt van angst en stress.

2. Je wordt impulsiever

In periode van angst kunnen mensen snelle beslissingen nemen. Dat is deels het gevolg van het effect van cortisol op de prefrontale cortex. Het deel van ons brein dat ons helpt beslissingen te nemen wordt namelijk verzwakt door de toename van cortisol. Dat kan weer leiden tot impulsief gedrag, slechte besluitvorming en prikkelbaarheid.

3. Het kan leiden tot een depressie

Angststoornissen en depressies zijn twee aandoeningen die, hoewel ze verschillend zijn, hand in hand kunnen gaan. Depressie kan worden veroorzaakt door een angststoornis, en angst is een van de symptomen van een depressie.

4. De manier waarop je bent opgevoed kan van invloed zijn

Er zijn veel factoren die bepalend zijn of een persoon aan een angststoornis lijdt, variërend van milieu tot genetisch. Een studie uit 2018 laat zien dat de manier waarop je bent opgevoed ook van groot invloed kan zijn op je angststoornis. Wat bleek? ‘Nalatige’ moeders hebben kinderen grootgebracht die gevoeliger zijn geworden voor stress.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme