7 leuke en leerzame herfstactiviteiten voor jouw peuter

Eropuit Sherita Jager 17 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Een herfstmasker lijmen, een schuimvulkaan maken, of op onderzoek gaan in de groentewinkel? Het zijn een paar voorbeelden van de leukste herfstactiviteiten die je samen met jouw peuter kunt doen.

Hier komen jij en je kleintje de komende weekenden wel mee door.

Herfstactiviteiten peuter

Have fun!

1. Een pompoen-vulkaan maken

Wat gebeurt er als je in een pompoen azijn en baking soda mengt? Dan krijg je een mooie explosie. Het is veilig maar tegelijkertijd is het spannend genoeg voor peuters en kleuters.

Alles wat je nodig hebt is azijn, zuiveringszout, een pompoen, een mes en lepel om de pompoen uit te hollen, en een plastic bak om het experiment in uit te voeren. Lees hier hoe je deze schuimende explosie maakt.

2. Herfstbladeren en wasco

Met deze kleursessie breng je de herfstkleuren naar je woonkamer. Het is een leerzame activiteit en niet al te moeilijk. Daarnaast heb je maar heel weinig nodig, namelijk wat herfstbladeren in verschillende vormen, een vel wit papier, en wasco-krijtjes.

Zoek een mooi herfstblad uit en leg het op tafel. Bovenop het blaadje leg je een vel wit papier. Vervolgens wrijf je met een wascokrijtje over het papier heen. Nu kun je de afdruk van het herfstblad zien. De afdruk van het blad is niet alleen heel mooi – en leuk om een kaart van te maken – maar het geeft je ook een kans om het mooie bladskelet goed te bekijken. Als het blaadje te veel verschuift tijdens het kleuren kun je het vastplakken met schilderstape.

3. Ontdek de groentewinkel

Welke seizoensgroenten zijn er allemaal? Waar smaken ze naar? En wat kun je ermee doen? Breng een bezoekje aan de lokale groentewinkel en maak van de seizoensgroente typische herfstgerechten zoals stoofperen of iets lekker zoets met pompoen.

Seizoensgroenten voor de herfst zijn onder andere andijvie, bietjes, boerenkool, champignons, pompoen, winterwortelen en verschillende koolsoorten. Seizoensfruit zijn onder andere appels, bramen, pruimen, peren en mandarijnen. Op de website van het Voedingscentrum kun je een complete lijst vinden met seizoensgroenten.

4. Een eikeltol maken

Voor deze mooie eikeltol heb je alleen een eikel, een spijker en een lucifer nodig. Zoek in het bos een mooie ronde eikel. Maak er met een spijker een klein gaatje in en stop de lucifer in het gaatje. Draaien maar. Lees snel verder voor nog meer toffe herfstactiviteiten.

5. Een bladmasker maken

Verzamel tien tot twintig mooie bladeren in de speeltuin, het park of het bos. De bladeren moeten echt goed droog zijn. Je kunt ze laten drogen op de verwarming maar waarschijnlijk duurt het dan alsnog wel een paar dagen voordat ze echt goed droog zijn.

Maak een masker-basisvorm op een dik stuk papier. Knip het uit en lijm de bladeren erop. Knip de bladeren eventueel nog een beetje bij. Wil je echt iets moois maken? Maak dan dit vossenmasker van bladeren:

6. Kastanjes tellen

Vooral voor peuters is spelen met kastanjes een leuke en toegankelijke activiteit. Zoek buiten mooie kastanjes, zoveel als je met je handen kunt dragen. Leg ze daarna op een rij. Hoeveel heb je er gevonden? Kun je ze van groot naar klein leggen? Kun je er een letter mee maken? En misschien kun je wel een kastanje openmaken, want hoe ziet een kastanje er eigenlijk uit van binnen?

7. Een herfsttafel maken

Als laatste van deze herfstactiviteiten hebben we nog de herfsttafel voor je. Tijdens de echt gure dagen is het leuk om binnen en mooi herfsthoekje te maken. Zo’n herfsttafel wordt ook wel een seizoenstafel genoemd. Een seizoenstafel is leerzaam omdat je de verschillende seizoenen op deze manier een stuk duidelijker maakt voor kleine kinderen: je haalt ze letterlijk in huis.

LEES OOK: Zo maak je de allermooiste herfsttafel (met voorbeelden).

Het enige wat je voor een seizoenstafel nodig hebt, is een klein tafeltje en mooie herfstdecoratie. Denk aan blaadjes, kastanjes, nep paddestoelen, kaarsjes, dennenappels, kaarten of afbeeldingen van egeltjes, muisjes, spinnen en andere typische herfst- en winterdieren.

8x Halloween DIY’s om te maken met je kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme