6 dingen waar bijna alle alleenstaande moeders tegenaan lopen

Ouderschap Laura Saija 20 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

In de wereld van social media lijkt alles vaak rooskleuriger dan het is. Zo ook het leven van alleenstaande moeders. Ze zien er gelukkig uit, stralend zelfs. Ze hebben zeeën van tijd om met vriendinnen af te spreken, want ze doen aan co-ouderschap.

De dagen dat ze de kinderen wel hebben, hebben ze volledig aandacht voor de kids. Want ze hebben immers al hun sociale- en sportactiviteiten al op de andere dagen gehad. Laat je niet voor de gek houden op social media. Het alleenstaande moederschap is namelijk heel zwaar.

6 dingen waar veel alleenstaande moeders tegenaan lopen

Tegen deze problemen lopen bijna alle alleenstaande moeders aan.

1. Financiële druk

Eén van de meest voor de hand liggende uitdagingen voor alleenstaande moeders is de financiële druk. Zonder de steun van een partner kan het moeilijk zijn om alle kosten van levensonderhoud, zoals huisvesting, voedsel, gezondheidszorg en kinderopvang, te dragen.

2. Balans tussen werk en gezin

Alleenstaande moeders moeten vaak jongleren met hun carrière en de zorg voor hun kinderen. Het vinden van een evenwicht tussen werkverplichtingen en de behoeften van hun gezin is dan een constante uitdaging. Het managen van de tijd voor huishoudelijke taken, werk, kinderen en persoonlijke rust wordt dan een dagelijkse strijd.

3. Sociale isolatie

Alleenstaande moeders kunnen zich soms geïsoleerd voelen, vooral als ze het gevoel hebben dat hun vriendenkring voornamelijk bestaat uit getrouwde stellen. Je komt bijvoorbeeld in het weekend op verjaardagen met alleen maar stelletjes en hun kinderen. Dat kan moeilijk zijn en eenzaam voelen. Ook kan het lastig zijn om met gelijkgestemden in contact te komen als je die niet in je bestaande vriendenkring hebt. Ook vakanties kunnen uitdagend zijn.

4. Gebrek aan steun

Als er geen partner is, is er ook minder steun. Alleenstaande moeders hebben niet altijd iemand om op terug te vallen bij moeilijke beslissingen of in stressvolle situaties. Ze moeten alle beslissingen nemen met betrekking tot de opvoeding van hun kinderen. Ook moeten ze zowel de rol van de zorgzame ouder als die van de autoritaire ouder op zich nemen, dit kan erg vermoeiend zijn.

5. Weinig me-time

Het kan voor alleenstaande moeders moeilijk zijn om tijd voor zichzelf te vinden. Vooral als co-ouderschap niet aan de orde is. Ze hebben weinig tijd voor ontspanning, hobby’s of vrienden. Voor elke vorm van me-time hebben ze namelijk een oppas nodig. Hierdoor kunnen moeders zichzelf al snel gaan wegcijferen.

6. Vooroordelen

Helaas krijgen alleenstaande moeders nog steeds te maken met vooroordelen en stigmatisering in de samenleving. Zo worden ze beoordeeld op basis van stereotypes en krijgen negatieve opmerkingen over het alleenstaande moederschap.

Daten als single ouder: zo pak je dat aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme