Alleenstaande ouder? Dit wil je allemaal regelen

Ouderschap Vera Guldemeester 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben je door het overlijden van je partner of door een scheiding alleenstaande ouder geworden? Dan zijn er een aantal dingen die je kan regelen om je financiële leven wat makkelijker te maken. Hieronder hebben we die dingen in een handig overzicht voor je klaarstaan.

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat een kind van twaalf jaar oud al ongeveer 55.000 euro heeft gekost. Dit is heel veel geld. Als je op enig moment alleen komt te staan is het fijn om daar financiële hulp bij te krijgen. Gelukkig is dit in Nederland mogelijk.

Wat kun je regelen als alleenstaande ouder

Het leven is vaak stressvol als je er alleen voor komt te staan. Er zijn gelukkig een aantal dingen op financieel gebied die als alleenstaande ouder geregeld kunnen worden.

Regelen bij een scheiding

Wanneer je partner en jij uit elkaar gaan dan blijven jullie doorgaans samen verantwoordelijk voor de opvoeding en de kosten van jullie kinderen. Wanneer jullie kinderen bij jou wonen heb je recht op kinderalimentatie. Hierover kun je samen afspraken maken. Kunnen jullie er niet met elkaar uitkomen dan kan de rechter hierover beslissen. Daarnaast heb je als jij niet genoeg verdient recht op partneralimentatie.

Regelen bij het overlijden van je partner

Wanneer je partner overleden is dan zijn er binnen ons land diverse regelingen die je kunnen helpen. Het nabestaandenpensioen zorgt ervoor dat je iedere maand een bedrag uit het pensioen van je partner krijgt. Dit krijg je ook als je partner nog niet met pensioen was. Daarnaast heb je recht op een nabestaandenuitkering wanneer je kinderen hebt die nog geen 18 jaar zijn.

Bij zowel scheiding als overlijden van partner

 1. Kinderbijslag
  Als alleenstaande ouder heb je ongeacht je salaris altijd recht op kinderbijslag. Dit bedrag is bedoeld om een deel van de kosten van de opvoeding mee te dekken. Je ontvangt kinderbijslag aan het begin van elk kwartaal.
 2. Toeslagen
  Daarnaast heb je als je gaat scheiden of wanneer je partner is overleden vaak recht op toeslagen. Het kan zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag (als je kind nog op het kinderdagverblijf zit). Laat dit altijd vooraf eerst goed checken want anders moet je het later weer terug betalen.
 3. Verzekeringen
  Diverse verzekeringen worden op basis van het aantal gezinsleden berekend. Het is daarom goed om je verzekeringen opnieuw te laten berekenen. Het zou zomaar kunnen dat de kosten nu lager uitvallen.
 4. Belastingen
  Niet alleen moet je wijzigingen bij je verzekering doorgeven. Ook bij de gemeente waar je woont moeten kosten voor afval en waterzuiveringsheffingen misschien aan de nieuwe situatie aangepast worden.

Dit moet je weten over je verzekeringspremies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme