Loreen: ‘Dit ene appje betekende het einde van mijn huwelijk’

Persoonlijk Redactie 25 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Soms voel je in een relatie of huwelijk dat het niet goed zit, maar moet er eerst iets gebeuren voordat je de knop kan doorhakken. Loreen deelt het appje dat het einde van haar huwelijk betekende.

Anonieme vrouw: ‘Dit ene appje betekende het einde van mijn huwelijk’

“Ik zag het niet aankomen, maar ik had het wel moeten zien. Vanaf het moment dat onze zoon werd geboren, veranderde voor mijn man niks. Hij bleef onbewogen in bed liggen wanneer ik er ‘s nachts uit ging om onze baby te troosten. Hij ging door met zijn lunches op vrijdag die uitmondden in vrijdagmiddagborrels en stappen tot laat omdat hij het ‘netwerken’ noemde. Op donderdagavond had hij altijd sportavond. Hij miste nooit een avond.

Rolverdeling

Ik steunde hem 100% als de kostwinnaar van ons gezin. Ik gunde hem zijn ontspanning en vroeg zelfs financiële steun aan mijn ouders voor zijn eigen bedrijf. Ik wil niet als een slachtoffer klinken en geloof sterk dat een bepaalde rolverdeling nodig was om elkaar te steunen. Destijds was ik nog te jong om in te zien dat het gevoel en het wederzijdse respect niet gelijkwaardig waren.

Het echte probleem was dat hij het enige wat ik echt nodig had, niet gaf.

Vrienden

Hij had er een hekel aan om zijn plannen met mij te delen. Zou hij vanavond mee-eten? Kan ik op zaterdagochtend een afspraak bij de kapper boeken? Zou hij rechtstreeks uit werk met zijn vrienden gaan drinken? Ik had geen idee, want hij weigerde het te vertellen. Hij vond dat hij dat niet hoefde te doen. Het was een rare verschuiving in ons huwelijk die ik niet zag aankomen. Zijn koppige weigering om ons te vertellen of en wanneer hij weer deel zou uitmaken van ons leven.

Omdat hij niet meedeed aan het gezinsleven hadden we om de haverklap ruzie. Ooit waren we beste vrienden en hadden we een gelijkwaardige relatie. Er moest gewoon iets veranderen.

Appjes

Dat is waarom ik op zijn telefoon keek toen die op een vrijdagochtend maar af bleef gaan terwijl hij onder de douche stond. Hij was wakker geworden en meteen naar de badkamer gestommeld zonder aandacht te geven aan mij of zijn kind. We hadden hem sinds de ochtend daarvoor niet meer gezien. Toch had hij die ochtend wel tijd gevonden om te reageren op appjes van zijn vrienden. Ik wist niet wat ik moest denken van het laatste berichtje dat hij had gestuurd. ‘Weet niet of ik het ga redden vanavond. ZAWIMG zegt waarschijnlijk nee.’

Gehoorzamen

ZAWIMG? Ik wist dat het over mij ging, maar had geen idee waar die afkorting voor stond. Bovendien had hij me niks gevraagd over die avond, dus ik was geïrriteerd dat de schuld op mij werd geschoven. Ik ging de badkamer in met zijn telefoon en vroeg hem waar ZAWIMG voor stond. Hij was niet boos dat ik in zijn telefoon had gekeken. Totaal onbewogen legde hij het appje uit.’Hij betekent: Zij Aan Wie Ik Moet Gehoorzamen’, reageerde hij nonchalant. Het voelde als een klap in m’n gezicht.

Tiener

Het ging niet om gehoorzamen of toestemming vragen, zoals hij altijd klaagde. Hij is niet een tiener en ik ben niet zijn moeder. Het gaat om respect voor je gezin. Het fatsoen om te checken waar je nodig bent, om ze te laten weten wat je plannen zijn. Hoe ben je anders een gezin?

Na vijf jaar huwelijk is dit wat ik voor hem ben geworden. Het enige waar ik hem om vroeg, ons op de hoogte houden van zijn plannen, was te veeleisend. Zo sprak hij over mij tegenover zijn vrienden. Bovendien vroeg niemand hem wat hij bedoelde, dus hij sprak vaker over mij in die term. Ik voelde me vernederd. Op dat moment wist ik dat er geen weg terug meer was.

Geen keus

Ik zou absoluut nooit zoenen, laat staan naar bed gaan met een man die me zo noemde na tien jaar samen zijn. Ik ben de moeder van zijn kind. Dit ging niet langer alleen over mij: wij verdienden beter.Er was veel voor nodig om me tot de metaforische rand te duwen, maar toen ik er eenmaal was, ben ik vol gesprongen.Ik had geen keus. Bij een man blijven die ons zo niet waardeerde, was geen optie. Ik nam mijn baby mee en heb hem de week daarna verlaten.’

Anoniem: ‘Ik ben erachter gekomen dat mijn verloofde al een kind heeft’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme