Zo leg je je kind uit dat jullie het wat minder breed hebben dan anderen

Opvoeden Gina Koninkx 1 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Ook jouw kind komt wel eens thuis met de meest zoetsappige verhalen over andere kinderen uit de klas die op vakantie gaan naar Ibiza, een skivakantie in het verschiet hebben of een prachtige (lees: dure) nieuwe fiets voor hun verjaardag hebben gekregen. Heel vervelend als je het gevoel hebt jouw kind datzelfde niet te kunnen bieden. In Nederland groeien ongeveer 315.000 kinderen op in armoede. Op elke schoolklas zijn dat dus twee kinderen.

Kinderen die opgroeien in een huishouden waar minder geld beschikbaar is, zijn zich daar vaak ook van bewust. Ze weten dat op vakantie gaan er niet inzit, dragen vaker dan anderen dezelfde kleding en kunnen soms zelfs hun verjaardag niet vieren.

Kinderen die opgroeien in armoede

Onlangs schreven we al een artikel over kinderen die opgroeien in armoede. Daarin kwamen schokkende cijfers voorbij. Zo voelen kinderen zich buitengesloten omdat ze niet mee kunnen doen aan activiteiten waar andere leeftijdsgenoten wel aan mee kunnen doen. Ook ervaren ze zelfs op jonge leeftijd al meer stress dan leeftijdsgenoten.

Die stress en geldzorgen wil je als ouder natuurlijk wegnemen bij je kind, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zeker als je zelf veel stress ervaart van jullie financiële situatie. Het is belangrijk dat je met je kind het gesprek aan gaat als je kind komt met vragen als ‘waarom gaan wij nooit op vakantie?’ en ‘waarom mogen er geen vriendjes mee eten thuis?’.

1. Maak er geen taboe van

Allereerst is het belangrijk dat je er geen geheim van maakt voor je kind. Sommige ouders doen dat omdat zij toch een gevoel van schaamte hebben, zelfs richting het kind. Het is goed om te weten dat je je nooit hoeft te schamen voor geldzorgen. Het is belangrijk dat je het onderwerp bespreekbaar houdt voor je kind. Zij voelen het aan als je dit voor hen probeert te verbergen en de kans is groot dat ze zich daardoor juist óók schamen en zich daarnaar gaan gedragen door bijvoorbeeld geen vriendjes meer uit te nodigen thuis.

2. Wees eerlijk tegen je kinderen

Wees – tot op zekere hoogte – altijd eerlijk tegen je kinderen. Natuurlijk hoef je niet te delen hoeveel er precies op jullie bankrekening staat, maar het is wel belangrijk dat ze begrijpen waarom jullie sommige dingen niet kunnen doen en waarom er minder geld is in huis voor bijvoorbeeld nieuwe kleding. Als je kind vraagt of jullie dit jaar op vakantie kunnen gaan, leg dan duidelijk aan ze uit dat dat helaas niet kan vanwege het geldgebrek.

3. Geld maakt niet gelukkig, liefde wel

En dat zullen je kinderen voelen als je ze alle liefde van de wereld geeft. Geld is niet belangrijk voor een kind, het gaat om hoe liefdevol jij met ze omgaat en hoe warm en veilig jullie gezin is.

Veel gezinsactiviteiten kosten overigens weinig tot geen geld. Naar de speeltuin gaan of wandelen in het bos en daarna samen een herfststukje maken is helemaal gratis. Wees creatief en bedenk vooral in vakanties extra veel van dit soort (kosteloze) uitjes. In sommige gemeenten is zelfs een ‘stadspas’ beschikbaar waar gezinnen met lage inkomens aanspraak op kunnen maken. Dit biedt jullie de kans ook eens de dierentuin te bezoeken.

Bekijk vooral ook eens deze website. Hier kunnen gezinnen die het niet breed hebben een aanvraag doen voor uitjes, cadeautjes of bijvoorbeeld schoolspullen.

Michelles dochter heeft leukemie: ‘Het laatste plukje haar heb ik afgeknipt toen ze sliep’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme