Wist je dat je baby veel manieren heeft om met je te communiceren?

Kinderen Laurien Bleeker 2 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Natuurlijk weet je als aanstaande ouders of als kersverse papa’s en mama’s heus wel dat je baby communiceert door te huilen, maar je mini heeft meerdere manieren, non-verbaal, om contact met je te maken. Handig om te weten, want zo heb je snel door waar je kindje behoefte aan heeft.

Je baby communiceert met je door signalen af te geven, zoals wegduwen of draaien met het hoofdje.

Déze manieren heeft een baby om met je te communiceren

Dit zijn de manieren waarop je baby met je praat en dit betekenen ze.

1. Huilen

Je baby laat door middel van huilen weten dat hij honger heeft, erg moe of zelfs oververmoeid is, het koud of warm heeft, tegen je aan wil liggen, een vieze luier heeft, als ze krampjes hebben of als ze overprikkeld zijn. Op een gegeven moment leer je verschillende huiltjes van je baby herkennen en weet je precies waar je kindje behoefte aan heeft.

2. Gapen

Net als jijzelf zal je baby gapen als hij moe wordt. Tijd om je mini lekker in te stoppen en te laten rusten.

3. Open blik

Grote, geopende ogen en een alerte baby kan wijzen op aandachtig naar iets kijken of naar iets of iemand luisteren. Je kindje is nieuwsgierig naar (iets in) zijn omgeving en kan daarnaar blijven kijken.

4. Vuistjes

Met zijn handjes communiceert je baby op verschillende manieren. Een gespannen vuistje, met het duimpje erin, kan wijzen op spanning: je baby wil liever rusten of in een andere omgeving zijn. Een ontspannen vuistje met het duimpje er los in betekent meestal dat je baby tevreden is. Een vuistje tegen zijn hoofdje aan en een hoofdje dat wegdraait? Dan is je mini moe en wil hij een lekker dutje doen.

5. Ogen/hoofdje wegdraaien

Waren jullie gezellig aan het kletsen of zelfs een beetje aan het spelen en draait je baby zijn hoofdje of ogen weg, dan is het spel afgelopen en is het tijd voor je mini om te rusten.

6. Overstrekken

Of het nu gaat om de beentjes, armen of het hele lijfje: overstrekken is een teken van spanning, angst of zelfs pijn, zoals bij darmkrampjes. Maak het comfortabel voor je kindje en hou ‘m lekker tegen je aan.

7. Smakken en sabbelen

Zie je dat je baby sabbelt aan zijn vuistje, z’n tongetje uitsteekt of over z’n lippen likt, smakgeluidjes maakt en ‘hapt’, dan kan dat vaak maar een ding betekenen: honger!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PBC Expo

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme