Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 21 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Checklist: waarom huilt je pasgeboren baby en wat kan je eraan doen?

Als je net voor het eerst moeder bent geworden, dan moeten jij en je baby elkaar nog leren kennen. Je weet dan ook soms niet waarom hij huilt en dat kan frustrerend zijn, helemaal als het huilen niet stopt terwijl je nog zo je best doet.

Vergeet niet dat baby’s nou eenmaal huilen: het is hun enige communicatiemiddel en elke baby heeft wel een dagelijks huilmomentje zonder dat je weet wat er is. Vaak is er wel een aanwijsbare reden voor je huilende baby, vink daarom altijd even (in je hoofd) de checklist af zodat je weet wat je kan doen.

Waarom huilt mijn baby?

1. Je baby is hongerig

Hongerige baby’s huilen, helemaal als het lang duurt voordat ze wat te eten krijgen. Meestal hebben ze elke twee tot drie uur behoeft aan voeding, maar vaker kan ook. Als je baby huilt, is ‘ie vaak al erg honger, houd de volgende signalen daarom in de gaten: tongetje uitsteken, aan zijn lippen likken, smakken, zuigen aan handje of jouw vinger. Dit zijn allemaal tekenen dat je baby trekt heeft in zijn voeding.

2. Je baby is moe

Pasgeboren baby’s slapen eigenlijk het grootste gedeelte van de dag en nacht, met voedingen tussendoor. Hij is moe als hij in zijn oogjes wrijft, gaapt en zijn hoofdje wegdraait van je. Of als hij begint te huilen. Zie je de eerste tekenen van moeheid, leg hem dan in zijn bedje of box zodat hij rustig in slaap kan vallen.

3. Een vieze luier

Tja, het is natuurlijk niet fijn om een natte luier aan te hebben, of nog erger: een poepluier. Vooral om de ontlasting nogal zuur kan zijn en dit kan weer pijn doen aan het huidje van je baby. Check daarom altijd de luier van je baby en je zal merken dat je dit na maanden nog steeds doet als je kindje wat onrustig is.

4. Zit er een boertje dwars?

Als je baby een schone luier heeft, net wakker is en lekker gegeten heeft en dán gaat huilen, dan kan het zijn dat er een boertje dwars zit. Houd je baby verticaal tegen je aan en laat het boertje rustig komen. Een beetje kloppen op zijn ruggetje kan daarbij helpen.

5. Niet lekker zittende kleding

Als je baby onrustig is, huilerig en je weet niet wat er aan de hand is, dan kan het een idee zijn om eens te checken of hij last heeft van zijn kleertjes. Misschien zit er een kaartje aan dat de babyhuid irriteert? Of kriebelen de sokjes, of het materiaal van de romper? Als zijn huidje op plekjes rood (check bij twijfel altijd je kraamhulp, verloskundige of huisarts) is, dan kan dat hierdoor komen. Kijk eens hoe hij zich voelt zonder kleding of met een ander pakje.

6. Wil hij knuffelen?

Je baby is net uit je warme, veilige baarmoeder gekomen en moet de wereld om zich heen nog ontdekken. Die wereld is groot en er gebeurt veel, zelfs thuis in jullie veilige omgeving. Het kan dan ook zijn dat dit je kindje onrustig maakt. Is hij stil als ‘ie in jouw armen ligt? Dan is dat waarschijnlijk wat er ‘aan de hand’ was: je baby wilde even fijn met mama (of papa) knuffelen.

7. Hij komt niet tot rust

Sommige baby’s slapen als een roosje als hun rondrennende broertjes en zusjes in de buurt zijn, terwijl andere baby’s erg onrustig worden en gaan huilen. Denk je dat dit het geval is? Leg je baby dan op een plekje neer waar hij meer rust heeft en kijk of dat helpt.

8. Je baby blijft huilen

Als je baby, ondanks al je checks, blijft huilen en je weet niet meer wat je moet doen: vraag dan om hulp. Aan je verloskundige of kraamzorg, of aan een opa of oma die het even van je over kan nemen. Denk je dat je baby buitensporig huilt? Neem dan contact op met je verloskundige of het consultatiebureau voor hulp en advies. Op het moment zelf: leg je baby veilig weg en pak even een momentje voor jezelf als het je te veel wordt.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme