10x de mooiste babynamen als je de naam ‘Evelien’ leuk vindt

Zwanger Lise Steegmans 22 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar hebben 36 Nederlandse kinderen de naam Evelien gekregen. Ter vergelijking: Julia is met 753 keer de populairste meisjesnaam. Dat brengt ons wellicht bij de magie van de naam Evelien: een vrolijke, elegante naam die wel bij iedereen bekend is, maar niet iedereen kent een Evelien. Vind jij Evelien een leuke naam, maar ken je toevallig een Evelien en wil je daarom op zoek naar een vergelijkbare naam?

Wij hebben de leukste babynamen als je de naam Evelien leuk vindt, op een rij gezet.

Evelien

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar Evelien komt van Eva. En net als veel voornamen is dit een Hebreeuwse naam, die ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’ betekent.

Welke namen zijn vergelijkbaar met Evelien?

1. Emmelie

Gevalletje had-je-nooit-gedacht: Emmelie komt van Amil en Amilly. Amil is een Arabische naam die betekent ‘inner der belasting’. De Nederlandse variant Emmelie is een wordt vaak vertaald als ‘ambitieus en sterk’.

2. Jasmine

Deze naam mag je ook verbasteren naar het Nederlands: Jasmijn. De oorspronkelijke naam is Yasmin, afkomstig uit Arabië of Perzië en vernoemd naar de bloemennaam jasmijn. Waarschijnlijk betekent deze naam ‘geschenk van God’.

3. Isabeau

Deze naam is een mooie combinatie van Isabella en Elisabeth. Ook deze naam verwijst naar God en betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed.’

4. Valerie

Net als Evelien staat Valerie al jarenlang in de namenlijstjes in Nederland. Nooit in de top tien, maar ook nooit onderaan. En net als Evelien telt deze naam drie lettergrepen. Valerie is afgeleid van Valerius. Valerius is ontstaan uit het Latijnse ‘valére’, dat ‘sterk zijn, gezond zijn, invloed hebben’ betekent.

5. Irene

Hoewel wij deze naam vooral kennen dankzij prinses Irene, komt deze naam oorspronkelijk uit Griekenland. Irene is Grieks voor ‘vrede’. Ook de Griekse godin van de vrede heet Irene.

6. Florine

Vorig jaar kregen 82 meisjes de naam Florine in Nederland. Deze naam is afgeleid van Florentius. Florentius of Flora komt van het Latijnse woord ‘florens’, dat ‘bloeiend, bekoorlijk, in aanzien’ betekent. Flora was de godin van de bloemen en de lente. Mocht je een jongen krijgen, dan kun je ook Florèns overwegen.

7. Elise

Evelien, Elise, het zouden zo zusjes kunnen zijn. Net als Isabeau is Elise afgeleid van Elisabeth.

8. Rosalie

Rosalie is afgeleid van Rosa. Meestal wordt de naam Rosa verklaard vanuit het Latijnse ‘rosa’ dat ‘roos’ betekent.

9. Lorèn

Een naam die steeds meer in opkomst is: Lorèn. Deze meisjesnaam betekent ‘gelauwerde’ of ‘afkomstig uit Laurentum’ (Italië). De naam is afgeleid van Laurentius, een Latijnse naam met de betekenis ‘uit Laurentum’. Dit was een stad in Latium, een regio in het midden van Italië. Ook brengt men de naam wel in verband met ‘laurier’.

10. Elodie

Elodie is een Franse meisjesnaam met als betekenis ‘vreemde rijkdom’. De naam stamt af van de Germaanse naamstammen ‘alja’ en ‘aud’, die respectievelijk ‘andere, buitenlandse’ en ‘rijkdom’ betekenen. Bij de oude Germanen kwam de naam Alodia nog voor. Deze is via het Frans verbasterd tot Elodie.

23x de mooiste babynamen die ‘licht’ betekenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme