Eliza (25) woont in Denemarken: ‘Voor babyspullen reden we naar Duitsland’

Zwanger Jana Witteman 1 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Eliza, die tijdens haar zwangerschap naar Denemarken emigreerde.

Bio van Eliza

Leeftijd: 25 jaar
Zwanger: 23 weken
Kosten babyuitzet: Eigen besteding 1600 euro

De babyuitzet van Eliza

In maart verhuisde Eliza samen met haar partner naar Denemarken. Hij kreeg vanuit zijn de kans om daar aan de slag te gaan. Het stel houdt van avontuur, en afgelopen zomer werd de knoop definitief doorgehakt: ze gaan Nederland verlaten. Kort daarna blijkt Eliza zwanger. Nu is het stel blij dat ze hun kind kunnen laten opgroeien in een huis met een tuin, dichtbij de natuur. Of dat binnen de Nederlandse huizenmarkt ook was gelukt, is maar de vraag.

“Veel dingen zijn hier anders geregeld dan in Nederland. Ik heb heel veel doktersafspraken en bijvoorbeeld thuis bevallen is hier minder gebruikelijk. En bevallen in bad dat zou wel kunnen, maar dat moet je dan wel echt uitleggen. Daarnaast is de kinderopvang bijna gratis en zodra je je kind inschrijft voor de opvang, moet de gemeente drie opties aandragen waar je kind terecht kan. Werk je beiden? Dan heb je samen recht op een jaar verlof.”

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“In Denemarken is alles extreem duur. Een rompertje in de winkel kost zo 40 euro. En volgens mij is dat dan echt geen bijzonder rompertje. Daarom zijn we één dag naar Duitsland gereden voor babyspullen en we laten veel bezorgen bij familie in Nederland. Zij komen binnenkort deze kant op. Zodra die lading er is, dan hebben we alles qua babyspullen wel binnen.”

“Alle kleding kopen we mede vanwege de hoge prijzen tweedehands. Kinderen dragen dat maar zo kort, ze zijn er zo weer uitgegroeid. We hebben wel ook wat nieuwe kleertjes gekregen van familie.”

“Ik heb behoorlijk last van nesteldrang en eigenlijk hebben we dus alles al gekocht. Voor mij geeft dat echt rust. Ik hou wel van een beetje controle, dus dat we al veel hebben aangeschaft is niet geheel onverwacht. We zijn gestart in een tijdelijk huis en zijn nu net verhuisd naar ons blijvende huis. Het geeft mij rust dat alles straks op tijd in huis is. De kamer hebben we nog niet echt af, maar in eerste instantie gaan we ervan uit dat ons kind toch bij ons op de kamer zal slapen.”

Hebben jullie nog meer spullen gekregen?

“Ja, we hebben het geluk dat we veel van familie krijgen. De kinderwagen krijgen we van een tante. Haar kind is inmiddels twee, dus die wagen kunnen we overnemen. En de Maxi-Cosi, hydrofiele luiers en een wipstoeltje krijgen we ook allemaal van familie.”

Hadden jullie een budget in gedachten voor de babyuitzet?

“We hebben wel van te voren opgezocht wat het zou kosten en eerlijk gezegd schrok ik behoorlijk van de prijzen. We zijn allebei niet heel materialistisch, maar we willen ook geen spullen kopen die twee maanden later kapot zijn.”

“Veel grote aankopen hebben we gekregen, maar toch hebben we zelf ook al 1600 euro uitgegeven, terwijl we helemaal geen extreme aankopen hebben gedaan. Daar schrok ik wel van.”

Waar ben je tot nu toe het meest blij mee?

“Het babynestje vind ik heel cute. Daar kan ik nu al heerlijk mee knuffelen. Soms leg ik daar kleertjes in en dan stel ik me voor hoe het er straks uit zal zien als hij er is. Dat vind ik nu al zo leuk.”

Zijn er al miskopen gedaan?

“Eentje, maar eigenlijk niet vanwege het product. Die dag in Duitsland hebben we een draagzak gekocht van 160 euro. Veel geld, in ieder geval. Een dag later kwamen we dezelfde draagzak tegen in een tweedehandswinkel in Denemarken voor 10 euro. Dat was toch wel even zuur”, lacht Eliza.

    Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme