Debbie (32): ‘Bij de tweede ben ik in zo’n buidelshirt getrapt’

Zwanger Jana Witteman 13 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week, Denise die bewust voor het fulltime moederschap kiest.

Bio van Debbie

Leeftijd: 32 jaar
Beroep: Fulltime moeder
Kinderen: Zoon (2), dochter (half jaar)
Kosten babyuitzet: zo’n 3000 euro

De babyuitzet van Debbie

Voor Denise en haar partner was het niet vanzelfsprekend dat ze een gezin konden stichten. Nu is ze dolblij dat ze alsnog twee kinderen rijker is. “Daar ben ik 24/7 mee bezig. Het moederschap is wat mij betreft met niets te vergelijken.”

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Er zijn ontzettend veel producten. We zagen mensen om ons heen naar de grote babywinkels gaan, maar daar geef je zo 8000 euro uit als je alles in één keer koopt. Dat vonden wij bijzonder veel geld voor zo’n klein baby’tje. Daarom hebben we gekeken: wat willen we nieuw kopen en wat kan tweedehands?”

Wat heb je nieuw gekocht?

“De Maxi Cosi en de kinderwagen hebben we nieuwe aangeschaft. Zo’n Maxi Cosi inclusief base kost al gauw 600 euro. De kinderwagen hebben we van Nuna, de Demi Grow. Die heeft ook zo’n 1000 euro gekost. Overigens is dat nu wel een hele fijne aankoop geweest, want je kan die wandelwagen ombouwen tot een duo-wagen. Nu passen de kindjes daar samen in, boven elkaar. Dat is toch wel heel praktisch.”

“Voor de kinderkamer zijn we gegaan voor een commode van Petit Amelie. Best prijzig: de commode inclusief blad voor erop heeft 350 euro gekost. Het bedje was 100 euro bij de Prenatal. De kast was ook een goedkopere optie: een witte Ikea kast, waar we de dezelfde knopjes als op de commode op hebben gezet. Dan lijkt het toch een set. Toen onze dochter werd geboren hebben we dezelfde commode nog een keer gekocht. Voor de oudste werd hij ook nog veel gebruikt, dus we hadden er toch een extra nodig.”

Heb je ook nog een draagzak of -doek gebruikt?

“Ja bij de eerste heb ik zowel een draagzak als een draakdoek gekocht. Maar in praktijk heb ik voornamelijk de draagzak gebruikt. Met drie klikken zit je kindje dan goed, zo’n draagdoek vergt toch wat oefening. De draagzak was een Tula doorgroeidraagzak van – ik geloof – 150 euro. De oudste kan daar nog steeds in. Voornamelijk op vakantie heeft dat ons echt veel plezier gebracht. Stadjes met trapjes: hij kon gewoon overal op de rug mee.”

“Bij de tweede heb ik in een opwelling ook nog via Vinted een extra draagzak gekocht van ByKay.

Wat heb je tweedehands aangeschaft?

“We hebben ook nog behoorlijk wat spullen via Marktplaats gekocht. De box bijvoorbeeld, maar ook een mozesbedje. Daarnaast ben ik best handig, dus veel kleine spulletjes voor de babyuitzet heb ik zelf gemaakt. Hydrofiele doeken, een boxkleed, handdoeken, douchehandschoenen. Dan moet je alsnog de stoffen natuurlijk kopen, maar dan betaal je een heel klein bedrag, in vergelijking met de nieuwe aanschaf.

Foto: privé Denise

Met een vriendin heb ik weleens een brainstormsessie gehouden om een label te starten. Voor nu maak ik vooral nog spullen voor onszelf en bijvoorbeeld voor kraamcadeaus, maar wellicht dat ik het in de toekomst nog doorzet.”

Waar ben je het meest blij mee geweest qua vondst?

“Onze slaapkamer is vrij klein en een co-sleeper neemt behoorlijk wat plek in. Uiteindelijk had ik ergens online zo’n rotan-mozeswiegje gezien met een bloemenlakentje erin. Dat is dan toch wel heel schattig. Zo eentje heb ik gevonden voor een paar tientjes via Marktplaats. Het wiegje heeft handvatten en staat op een standaard, dus al slapend konden we ons kindje zo heel gemakkelijk verplaatsen. Soms zetten we dan ook het wiegje beneden in de box. Als mijn partner of ik dan eerder naar bed gaat, dan kan de ander nog beneden blijven voor de voeding en daarna het kindje slapend mee naar boven nemen. Heel handig.”

Foto: Privé Denise

Hebben jullie ook een miskoop gedaan?

“We hebben ook ooit zo’n warmtepittenzak gekocht tegen krampjes: die hebben we nooit gebruikt. En bij de tweede ben ik ook in zo’n buidelshirt getrapt, die ligt ook nog ongebruikt in de kast.”

Wat zou je andere moeders/ouders aanraden?

“Ik heb behoorlijk veel geïnvesteerd in spullen omtrent borstvoeding. Bijvoorbeeld voedingskleding: daar zit dan ergens een ritje of flapje in een blouse. Voor mij werkte dat eigenlijk helemaal niet. Gewone kleding met knopen of ritsen vond ik uiteindelijk veel handiger. En uiteindelijk werkt secuur een grote doek eroverheen het beste, wat mij betreft. Een voedingsbeha is trouwens wel essentieel voor mij. En kolfhemdjes vond ik ook heel handig.”

Wat is onmisbaar voor andere ouders?

“Dan zou ik toch zeggen: het mozeswiegje. Die is hier echt favoriet.”

    Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme