Bemoeizuchtige ouders? 5x tips om de feestdagen te overleven

Ouderschap Redactie 16 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Yes, bijna Kerst  – feestelijke dagen met de hele familie over de vloer en heel veel lekker eten. Of: niet zulke feestelijke dagen met bemoeizuchtige ouders die overal wat over te zeggen hebben, inclusief de opvoeding van je kind. Daar kun je best wel tegenop kijken, en dat snappen we.

Gelukkig heeft Psychology Today een aantal tips waarmee je er iets tegen kunt doen.

Bemoeizuchtige ouders

Met deze tips kom jij de kerst wel door.

Zeg er wat van

Misschien de meest voor de hand liggende tip, maar toch waard om benoemd te worden: spreek je ouders aan op hun gedrag. Veel kinderen vinden dat zelfs als ze volwassen zijn erg lastig, zijn bang voor een heftige reactie. Soms zijn bemoeizuchtige ouders zich echter helemaal niet bewust van hun gedrag en zullen ze in ieder geval een poging doen om in te binden of erop te letten. Het is het proberen waard om niet in je schulp te kruipen, maar ‘gewoon’ te zeggen dat het zo niet langer kan en jij heus zelf wel weet wat je doet.

Zoek de schuld niet bij jezelf

Zelfs als je weet dat de bemoeienis van je ouders fout is, is er een grote kans dat je het probleem ook deels bij jezelf zoekt. Als jij je kinderen beter had opgevoed, was dit vast allemaal niet nodig geweest. Sommige mensen voelen schamen zich er zelfs voor dat ze zich zo laten beïnvloeden door hun ouders. Het is lastig om te stoppen met die schuld en schaamte, maar je kunt het wel actief proberen.

Accepteer steun van anderen

Het kan best een grote impact op je leven hebben als je al vanaf je jeugd een moeilijke relatie hebt met je ouders, en het is onzin dat je die gevoelens in je eentje zou moeten dragen. Vraag je partner bijvoorbeeld om zijn of haar mening of zelfs hulp: iemand die het van buitenaf bekijkt, kan vaak goed advies geven. Soms helpt het ook om te praten met mensen die in dezelfde situatie zitten.

Houd contact met familie die je wel goed behandelt

Bij de mensen die in dezelfde situatie zitten, horen misschien ook broers en zussen of ooms en tantes. Jullie kunnen waarschijnlijk veel steun aan elkaar hebben, maar ze zijn ook een stuk beter gezelschap voor het kerstdiner! Zet je schuldgevoel opzij en nodig hen gewoon uit, in plaats van je ouders. Dat je liever geen contact met hen hebt, betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen familie meer kunt zien.

Probeer of goedmaken mogelijk is

Je ouders hebben niet alleen veel invloed op jou, maar hun ouders hadden ook weer invloed op hen. Soms is het zo dat zij bijvoorbeeld een moeilijke jeugd hebben gehad. Dat is weliswaar geen excuus voor het verkeerd behandelen van jou, maar soms is het wel mogelijk om een goed gesprek aan te gaan over jullie relatie en het herstellen van de band. Je weet zelf waarschijnlijk het beste of dat al dan niet mogelijk is.

Dit zijn de vier bekendste opvoedstijlen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme