Berg bij je baby: wat is het? En wat kun je er aan doen?

Gezondheid Lisa van den Akker 2 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Jouw kind is de mooiste en liefste baby van de wereld, maar soms krijgen ook de mooiste kindjes last van kwaaltjes die minder fijn uitzien. Vettige, geel gekleurde schilfertjes op het hoofdje van je baby bijvoorbeeld, ook wel bekend als berg.

Heeft jouw kind last van geelbruine korstjes op het hoofd? Dan heeft je kind waarschijnlijk berg. Berg is een bekende huidaandoening waar bijna iedere baby last van heeft. Maar ook bij peuters en kleuters komt het regelmatig voor.

Hoe komt berg bij je baby?

De oorzaak van berg is meestal niet bekend. Het heeft in ieder geval niets te maken met het gebruik van bepaalde shampoos of andere verzorgingsproducten. Berg bij de allerkleinsten ontstaat vermoedelijk door het indrogen van vernix (de witte beschermlaag op de huid inde baarmoeder). Na de leeftijd van vier weken wordt berg eigenlijk als een soort roos (seborroisch eczeem) bij kinderen beschouwd. Berg is in ieder geval niet besmettelijk; je kan jouw kleintje dus zonder zorgen knuffelen.

Wat kun je doen als je baby berg heeft?

Berg is géén constitutioneel eczeem. Het allerbelangrijkste verschil is dat berg niet jeukt. Eczeem wel. Berg verdwijnt uiteindelijk spontaan. Je hoeft het dus niet per se te behandelen.  Wil je er toch iets aan doen omdat het wat muf ruikt of er niet zo fris uitziet? Dan kun je proberen de schilfers te verweken met olie en ze de volgende dag uit de haartjes te kammen. Als dat niet goed lukt, kun je ook een speciale bergzalf aan schaffen.

TIP! Masseer het hoofdje van je baby met olie en laat het een nachtje intrekken. Kam de volgende dag met een borstel de losse schilfertjes van de hoofdhuid (pulk de schilfers niet los van de hoofdhuid).

Berg op andere plekken van het lichaam

Strikt genomen wordt onder berg de gele schilfering op het hoofdje van een pasgeborene verstaan. Wanneer er ook rode schilferende plekjes op andere lichaamsdelen aanwezig zijn noem je dit seborrhoisch eczeem. De oorzaak van seborrhoisch eczeem is niet precies bekend. Vaak zijn er rode schilferende plekken in het luiergebied, de oksels, achter de oren, in het gezicht en ook op het hoofd. Seborrhoisch eczeem verdwijnt meestal ook spontaan na aantal maanden. Soms is het lastig om het onderscheid te maken tussen seborrhoisch eczeem en atopisch eczeem.

Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kind? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme