Redactie
Redactie Eten 7 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Bijdragen een een betere wereld? Eet plantaardig!

Je hebt vast al eens gehoord dat de overstap naar een plantaardig(er) eetpatroon een positieve invloed heeft op het milieu. Zo zorgt plantaardige voeding voor minder ontbossing, watergebruik en CO2-uitstoot. Je kan met jullie keuzes als gezin dus echt verschil maken! Vandaag is het duurzame dinsdag, vandaar aandacht voor hoe je  kan bijdragen aan duurzaamheid.

Grote impact

Het grootste voordeel van plantaardige voeding is dat er minder veevoer nodig is. Zo is voor 1 kilo vlees al 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Om dit veevoer te maken, is er veel water, energie en land nodig. Eten we allemaal meer peulvruchten, noten, paddenstoelen, granen en zeewier, dan is de impact op het milieu veel kleiner. Zo is de CO2-uitstoot 1 kilo per kilo bonen, terwijl dat voor 1 kilo rundergehakt 19,4 kilo is. Dat is dus bijna 20 keer zoveel! Door meer plantaardig te eten beschermen we de biodiversiteit, ademen we schonere lucht en gaan we het stijgen van de zeespiegel tegen.

Klimaatwinst

Door plantaardiger te eten besparen we meer water en belasten we het milieu minder. En dat betaalt zich uit in klimaatwinst: om dichterbij de klimaatdoelstellingen van Nederland te komen, moeten we naar 50% plantaardige en 50% dierlijke eiwitten. Nu ligt deze verdeling nog op 30-70, dus er is nog veel winst te behalen!

Maak het verschil!

Een meer plantaardig dieet is minstens zo effectief als elektrisch rijden, minder met het vliegtuig of duurzame energie afnemen. En hoe leuk is het dat jij door lekker te eten al een steentje bij kan dragen? Dit vraagt geen investering, en je hoeft geen concessies te doen in gemak of smaak. Voor elk dierlijk product bestaat er namelijk een plantaardige keuze die minstens net zo lekker is! Zo draag jij op een makkelijke én lekkere manier bij aan een toekomstbestendig voedselpatroon.

Wat vaker plantaardig

Plantaardig eten heeft dus een ontzettend positieve invloed op het milieu! Het zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen (die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering). Wist je dat als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, je 750 liter aan water (dat is meer dan 10 douchebeurten) en 587 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot (een autorit naar Parijs) bespaart? Je kunt in je eentje dus al een groot verschil maken. Op zokanhetook.nu vind je tips en receptinspiratie zodat je meteen aan de slag kan!

Paddenstoelen plaattaart met peer en witlof
Deze plaattaart van filodeeg is wel heel bijzonder! Peer, witlof en paddenstoelen maakt een
gouden combinatie. De plaattaart is helemaal plantaardig en laat zien dat plantaardig eten
heel lekker en bijzonder kan zijn. Kijk voor meer plantaardige inspiratie op zokanhetook.nu!

Ingrediënten
voor 4 personen
10 plakjes filodeeg
1 witlof
1 conference peer
200 g sojayoghurt
200 g gemengde paddenstoelen
50 g walnoten
10 g verse tijm
1 el ahornsiroop
½ tl uienpoeder
½ tl knoflookpoeder
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 ° Haal de filodeegvellen uit de vriezer en laat ze langzaam in de verpakking ontdooien.
  2. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in plakjes. Hak de walnoten grof en doe ze samen met de plakjes peer en ahornsiroop in een kom. Hussel door elkaar. Snijd de harde onderkant van de witlof, halveer in de lengte en snijd vervolgens in de lengte in partjes.
  3. Doe de sojayoghurt in een kom, rits de helft van de tijm hierboven en voeg het uienpoeder en knoflookpoeder toe. Roer het geheel door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg twee vellen filodeeg naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat deze 2 cm overlappen. Bestrijk de vellen met een dun laagje zonnebloemolie en leg hier opnieuw twee vellen filodeeg op. Herhaal deze stap tot alle filodeegvellen op zijn.
  5. Bestrijk de bovenste laag filodeegvellen met het de sojayoghurt maar laat 2 cm afstand tot de rand over. Verdeel het peer-walnotenmengsel, de witlof en paddenstoelen over de plaattaart en garneer met de overgebleven takjes tijm. Bak de plaattaart 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Hoe word je een groene(re) mama?

Is babyspullen huren de toekomst? ‘Je gebruikt het maar zo kort.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme