Zo maak je met moedermelk een taart voor je kind

Kinderen Lisa van den Akker 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De eerste verjaardag van je kind is natuurlijk een mijlpaal die gevierd moet worden met taart. Die kun je kopen óf zelf maken, met moedermelk bijvoorbeeld. ‘Wat?!’ horen we je denken? Ja écht, borstvoeding kun je ook prima gebruiken voor een taart. Hoe je dat doet? Wij hebben een recept voor je.

Wanneer het jou is gelukt om een jaar lang borstvoeding te geven aan je kind, is dat op zichzelf al een feestje waard. Dus waarom dit hoogtepunt niet vieren met een wel heel speciale taart. Moedermelk is namelijk helemaal niet zo anders dan melk van een koe of ander dier. Het leent zich dan ook prima voor verschillende baksels, waaronder taart.

Borstvoeding en taart: het recept

Deze taart, die ook ideaal is als smash cake voor de eerste verjaardag, is ook nog eens een stuk gezonder voor je kind dan een taart die je hebt gekocht in de winkel. Hij wordt namelijk gemaakt met volkorenmeel en gezoet met kokosbloesemsuiker en appelmoes, wat gezonder is dan gewone kristalsuiker. Eventueel kun je de taart afmaken met glazuur (dan wordt het wel iets ongezonder) waarin ook moedermelk verwerkt is. Wij zeggen: dit recept voor een taart met borstvoeding is het proberen waard!

Ingrediënten taart

160 ml moedermelk
0,5 theelepel appelciderazijn
65 gram kokosbloesemsuiker
80 ml appelmoes,
1,5 theelepel vanille-extract
175 gram volkorenmeel
1 theelepel bakpoeder
0,5 theelepel bakingsoda
Mespuntje zout
100 gram vers, gehakt fruit naar keuze

Ingrediënten glazuur

240 gram boter
1,5 theelepel vanille-extract
240 gram poedersuiker
3,5 eetlepel moedermelk

Zo maak je de taart met moedermelk

  • Mix de moedermelk en de appelciderazijn en laat het ongeveer 2-3 minuten staan.
  • Voeg de kokosbloesemsuiker, appelmoes en vanille-extract toe en mix alles tot een gladde massa.
  • Meng het volkorenmeel, bakpoeder, bakingsoda en zout erdoor en blijf kloppen tot je beslag glad is.
  • Roer er je gehakte fruit naar keuze door.
  • Giet cakebeslag in twee ronde cakevormen van ongeveer 15 centimeter.
  • Bak op 160 graden gedurende ongeveer 25 minuten, of totdat je een satéprikker in het midden van de cake kan steken en die er schoon weer uit komt.
  • Klop voor je glazuur de boter op kamertemperatuur tot hij luchtig is.
  • Roer de suiker en het vanille-extract erdoor.
  • Voeg de moedermelk één eetlepel per keer toe en blijf kloppen tot het glazuur glad is.

Wist je dat je dit ook allemaal kan doen met moedermelk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme