Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijk 27 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Marlies: ‘Ik kwam erachter dat mijn collega veel meer verdiende dan ik’

Wij Nederlanders zijn vaak heel open en direct, maar als het aankomt op wat we verdienen houden we dat toch liever voor onszelf. Veel mensen hebben dan ook geen idee wat hun collega’s eigenlijk precies verdienen. En als je daar dan per ongeluk achter komt kan het een grote schok zijn. Zo ook voor Marlies (34).

“Al van kinds af aan ben ik ambitieus. Dat ik veel geld wilde gaan verdienen en niet afhankelijk wilde zijn van een man wist ik dan ook al op jonge leeftijd. Mijn moeder had geen opleiding gedaan en nooit gewerkt, dus toen mijn vader haar verliet moest ze haar hele levensstandaard aanpassen. Ik was toen acht en opeens was er geen geld meer voor nieuwe kleding of een dagje naar de dierentuin. Vreselijk vond ik dat.

Mijn collega verdiende meer dan ik

Ik was dus op school altijd extra gemotiveerd en ook tijdens mijn studie deed ik mijn uiterste best. Dat resulteerde meestal in goede cijfers. En mijn universitaire opleiding behaalde ik zelfs cum laude. Na mijn studie ging ik direct aan het werk, voor mij geen wereldreis of tussenjaar. Ik wilde geld verdienen.

Eerste baan

Al snel werd ik aangenomen als marketing specialist van een groot bedrijf. Ik moet toegeven dat ik zo blij was met die eerste baan dat ik over het salaris niet onderhandeld heb. Ik vond de 1900 euro die ze me boden als starter voor 36 uur ook eigenlijk wel prima klinken, het was immers veel meer dan ik nu verdiende met mijn bijbaan.

Het gemiddelde salaris in Nederland per leeftijd en opleidingsniveau

Ook op mijn werk was ik ambitieus en werkte ik hard. Dat werd gelukkig ook opgemerkt door mijn managers. Na een jaar kreeg ik al een promotie, en na nog eens vier jaar kreeg ik weer een promotie. Inmiddels heb ik een managementfunctie waarbij ik leiding geef aan zo’n vijf mensen.

Verkeerde loonstrook

Natuurlijk is mijn salaris de afgelopen jaren gegroeid. Bij de promoties ging mijn salaris een stuk omhoog en jaarlijks kreeg ik er ook iedere keer iets bij. Ik ben altijd tevreden geweest met wat ik verdien, inmiddels is dat zo’n 3500 bruto. Alleen veranderde dat toen de afdeling HR laatst een fout maakte.

Naast mijn team is er nog een ander marketingteam voor een andere tak van het bedrijf. Hun manager is een man van mijn leeftijd, hij is pas twee jaar in dienst en had daarvoor bij een ander groot bedrijf gewerkt. Ik kan het goed met hem vinden en we sparren vaak samen. We hebben beiden dezelfde functie en over wat hij verdient had ik nooit na gedacht.

Tot ik opeens een loonstrookje ontving dat niet van mij was, maar van hem. Ik had in eerste instantie niet gezien dat het niet mijn eigen loonstrook was toen ik het opende. Dus toen ik het bedrag zag viel ik bijna van mijn stoel. Waarom kreeg ik opeens 1000 euro meer? Ik bekeek het strookje eens goed en zag toen dat het niet mijn strookje was, maar dat van mijn collega.

1000 euro meer

Hij verdiende dus bruto 1000 euro meer dan ik. Ik kon het bijna niet geloven. De volgende dag ben ik direct naar mijn eigen leidinggevende gegaan. Die vond de situatie natuurlijk erg vervelend. Hij gaf aan dat mijn collega bij zijn vorige baan al bijna zoveel verdiende en dat ze hem zo graag wilde hebben, dus zijn ze in de salarisonderhandelingen op dit bedrag uitgekomen.

Natuurlijk zei hij ook dat ik nooit een teken had gegeven dat ik ontevreden was over mijn eigen salaris. Wat inderdaad ook niet zo was, maar toen wist ik nog niet dat mijn collega veel meer betaald kreeg voor hetzelfde werk. Ze boden me een salarisverhoging aan van een paar honderd euro, maar hetzelfde als mijn collega konden ze me nu niet betalen.

Daarop heb ik besloten direct een andere baan te gaan zoeken, eentje waarbij ik wel stevig de salarisonderhandeling ben in gegaan. Inmiddels werk ik daar nu alweer twee jaar met veel plezier, maar ik heb wel meteen aan mijn collega’s gevraagd wat zij eigenlijk verdienen…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme