Column Laura: ‘Een tweedehands cadeau, is dat niet zielig?’

Columns Laura Saija 18 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

“‘Gewoon alles lekker nieuw kopen’, hoor ik ze zeggen. Mijn ouders zijn van mening dat cadeaus nieuw gekocht moet worden. Ik weet niet of het bij de generatie hoort of dat het gewoon hun ding is.

Zelf ben ik de laatste jaren juist meer aan het zoeken naar duurzaam en tweedehands, zeker sinds ik kinderen heb. Al die kleding, al dat speelgoed, ik blijf aan de gang met kopen. De spullen stapelen zich op.

Tweedehands cadeau

Toen mijn moeder vroeg wat mijn zoon voor zijn eerste verjaardag wilde, antwoordde ik dat Toet Toet Auto’s wel heel leuk zijn voor hem. Natuurlijk vindt hij het prachtig om met het poppenhuis en het keukentje van zijn twee grote zussen te spelen, maar er ontbraken nog auto’s in de speelgoedhoek. Mijn moeder stuurde een linkje van drie Toet Toet Auto’s voor zo’n dertig euro.

Drie auto’s voor dertig euro? Dat is toch belachelijk? Misschien speelt hij er maar drie keer mee en dan heeft hij nog niet eens een autobaan erbij. Dat kon beter vond ik. Mijn zoektocht op Marktplaats begon. En ja hoor, ene Marit uit een dorp verderop verkocht een heel pakket Toet Toet Auto’s voor hetzelfde bedrag. Dertig euro voor zo’n vijftien auto’s, een brandweerkazerne, een politiebureau, het vliegveld en verschillende wegdelen.

Is dat niet zielig?

Ik kon het hele pakket diezelfde middag nog ophalen. Twee grote boodschappentassen met Toet Toet Auto’s stonden in de deuropening klaar toen ik eraan kwam. Ze leek er zo snel mogelijk vanaf te willen. ‘Mijn zoon speelt er eigenlijk niet meer mee en het nam zoveel ruimte in beslag’, vertelde de verkoopster bij het meegeven van de spullen.

Fantastisch, hier kon mijn zoon wel even mee vooruit. Mijn moeder vond het maar gek. ‘Een tweedehands cadeau voor z’n verjaardag? Is dat niet zielig? Hij krijgt die auto’s van mij, maar ik koop nog wel een mooi voorleesboekje erbij’, zei ze.

Win-winsituatie

Zelf vond ik het helemaal niet zielig. Alles nieuw kopen is helemaal niet meer van deze tijd, legde ik uit. Ze kunnen nu een heel dorp bouwen met het gigantische pakket aan Toet Toet Auto’s. De twee grote zussen vinden het ook geweldig om mee te spelen en ze zijn uren zoet. Een win-winsituatie voor iedereen, behalve voor mij.

Dat ik nu permanent met een bak Toet Toet Auto’s in mijn woonkamer opgescheept zit met al het hysterische lawaai erbij, vertel ik maar niet aan mijn moeder. Wel tweedehands, maar nog meer spullen. Gelukkig kan ik de hele plastic zooi altijd weer op Marktplaats gooien als ze het zat zijn.”

Over Laura Saija

De tropenjaren noemen ze het. Met haar drie kinderen van 4, 3 en 1 jaar oud zit Laura er middenin. De perikelen van het moederschap leveren haar dagelijks genoeg inspiratie op voor haar werk als redacteur bij Famme en J/M Ouders. Daarnaast is Laura gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken, yoga en het strand.

Dit is waarom tweedehands cadeautjes voor je kind een goed idee zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme