De verschillende stadia en betekenissen van ‘Ik hou van je’

Mind Yara Mens 9 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

De één zegt het regelmatig, de ander is er wat voorzichtiger mee: ‘Ik hou van je’. Vier simpele woorden, maar met een betekenis van jewelste. Hoewel de woorden misschien hetzelfde blijven, verandert de dieperliggende betekenis in je relatie wél. In welk stadium bevind jij je nu?

Het verschilt natuurlijk per relatie, maar laten we gemiddeld zeggen dat je na twee maanden voor het eerste DE woorden tegen elkaar uitspreekt. So, let’s start from there!

Twee maanden

Om heel eerlijk te zijn, is dat natuurlijk veel te snel om te zeggen dat je écht van iemand houdt. Het voelt misschien alsof dit voor altijd is, maar hoe goed kennen jullie elkaar nou eigenlijk? Vaak ploppen de woorden eruit in ‘the moment‘, wanneer je beseft dat je gevoelens voor deze persoon hebt die écht speciaal zijn. Maar in feite roep je: ‘Ik vind je écht heel leuk. Je bent niet zomaar een scharrel.’

Vijf maanden

Het is allemaal nog behoorlijk spannend. Of het écht serieus is, weet je nog niet maar je maakt steeds meer ruimte voor elkaar in jullie levens. De woorden ‘ik hou van je’, betekenen nu zoiets als: ‘Je wordt steeds belangrijker voor me.’

Zes maanden

Hoera, een halfjaar! Eerste minimijlpaal. Je begint aan elkaar te wennen en weet steeds meer wat je aan elkaar hebt. De nieuwigheid is er nog wel, maar je bent een stuk meer op je gemak. Zeg je ‘ik hou van je’, dan zeg je: ‘Ik ben blij met de persoon die ik ben in onze relatie, en juist doordat we elkaar steeds beter leren kennen, word ik steeds gekker op je.’ Ah, lief.

Zeven maanden

Hoe langer je een relatie hebt, hoe dieper die gevoelens zich gaan wortelen. Je maakt steeds vaker plannen met de ander in je achterhoofd. Wat je nu zegt met de vier woorden is: ‘Jij en ik worden een wij, en dat vind ik geweldig.’

Negen maanden

Tja, waarschijnlijk heb je dan net je eerste grote ruzie gehad en nog wat kleine meningsverschillen. Maar hé, daar zijn jullie al snel uit hoor. Wat je eigenlijk tegen je liefde wil zeggen, is dat jullie dit prima overleven, zo’n felle discussie. Jullie relatie is door dik en dun.

Elf maanden

Nu ga je elkaar écht goed leren kennen. De lading van ‘Ik hou van je’ wordt daarom ook steeds groter. Behalve partners zijn jullie nu ook beste vrienden. Doordat je elkaar zo goed kent, hou je echt van de persoon en niet van het verliefde gevoel.

Een jaar

Jullie voelen je gesetteld; hij is je thuis. Je twijfelt niet meer aan jullie relatie, en weet dat het goed zit. Met ‘ik hou van je’ zeg je dat een leven zonder hem maar waardeloos is.

Anderhalf jaar

‘Houden van’ betekent nu dat hem accepteert zoals-ie is. Jullie zijn er voor elkaar en jullie zijn maatjes. Samen veroveren jullie de wereld!

Twee jaar

De woorden ‘ik hou van je’ betekenen nu dat je toe bent aan méér. Je denkt aan een toekomst en wilt die samen opbouwen. Je gaat er écht voor. This is it.

Drie jaar

‘Ik hou van je’ is nu permanent. Op deze manier zul je het nooit meer tegen iemand anders willen zeggen. Je zegt dat je eraan toe bent om alles samen te delen. Een kind, huis, geld etc…

Vier jaar

Je zegt het niet meer in iedere WhatsApp, iedere e-mail of als afsluiter van een telefoongesprek. Maar als je het zegt is het zo oprecht. Jullie houden van elkaar. Voor altijd.

In welk stadium bevinden jullie zich? Of moet je de woorden nog voor het eerst uitspreken? Hoelang duurde het voordat je het voor het eerste zei? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen