Jawel, ze zijn er: de voordelen van reizen met kinderen

Eropuit Els van Asseldonk 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Geloof ons, er hoeft geen einde te komen aan de wereld ontdekken als je eenmaal kroost om je benen hebt hangen. Reizen met kinderen is zo slecht nog niet.

Sterker nog, er zitten een hoop voordelen aan.

Reizen met kinderen

We noemen:

Kinderen dwingen je om rustig aan te doen

Dankzij je kinderen ben je realistisch over wat je wel en niet kunt zien in een bepaalde tijd. Je kunt niet honderd dingen in een dag proppen (doe je dat wel, dan merk je het…). Door wat vaker onderweg te stoppen kom je op plekken die anders waren overgeslagen, zoals kleine strandjes of leuke koffietentjes.

Meer voordelen:
– Je geeft minder geld uit. Hoe meer je reist met een auto, vliegtuig, trein of bus, hoe meer je uitgeeft aan kaartjes en benzine.
– Hoe minder je de druk voelt om álles te zien, hoe minder stressvol het voor iedereen is.
– Je leert een regio echt kennen, in plaats van van de ene kant naar de andere kant te racen. Je kunt een band opbouwen met de plek en de locals.
– Minder stress. Telkens maar weer in- en uitpakken, je door vliegvelden slepen, lange bustochten of grenscontroles. Allemaal funest voor je vakantiehumeur.

Ze dwingen je om mensen te leren kennen

Kinderen breken al snel het ijs, zij maken in minder dan vijf minuten vrienden voor het leven (of voor even). Daar kunnen wij nog wat van leren. Als de kinderen met anderen spelen, raak je automatisch in gesprek met de ouders. Zo leer je een stuk sneller andere reizigers of locals kennen. En misschien wel potentiële vrienden.

Je wordt efficiënter

Last minute erachter komen dat je luiers bent vergeten is nu echt een no go. Hierdoor plan je excursies goed en denk je wel drie keer na over wat je meeneemt.

Je kinderen leren een hoop

Van hun eigen tas inpakken tot het omgaan met buitenlandse kinderen en de cultuur van een land. De reis is één grote leerschool. Hun blik op de wereld zal sowieso veranderen. Net als hun smaak.

Jij leert ook meer over een land

Kinderen zijn nieuwsgierig en vragen je vaak vanalles over wat ze zien. ‘Wat is dat?’, ‘waarom doen ze dat zo’, ‘hoe hoog is die berg’ en ga zo maar door. Voor je het weet kun je al die vragen beantwoorden en heb je stiekem meer geleerd over een land dan je ooit voor mogelijk hield.

Verwondering

De wereld door de ogen van een kind zien geeft je iets mee wat je zelf lang geleden verloren bent. Verwondering. Ga op in de belevingswereld van je kind. Een kind kan uren kijken naar een grote kever die een bolletje poep vooruit duwt. Waar gaat hij heen, hoe lang doet hij erover? Met aandacht kijken en observeren en je verwonderen. Een cadeau dat je moet koesteren.

Suzan: ‘De ontdekking van ons foute gen is de sleutel tot zijn leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme