Wordt het allemaal even teveel? Dan wil je deze dingen even horen

Kinderen Thea Tijssen 24 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Toen ik voor het eerst moeder werd, had het hele idee iets magisch. Zo’n zachte baby die ik straks kon knuffelen wanneer ik maar wilde en die wat er ook gebeurde, van mij zou houden! En natuurlijk ontdekte ik later dat er nog meer mooie momenten zouden volgen, momenten waarop je kinderen je zó blij maken, dat je bijna uit elkaar barst van geluk.

Maar. Er zijn ook momenten waarop het ouderschap allesbehalve tof is.

Voor als het eventjes teveel wordt

Er zijn ook uren, dagen, weken dat het gewoon echt niet leuk is, dat ouderschap. Dat je denkt dat je compleet hebt gefaald als ouder, dat je iets verkeerd hebt aangepakt, dat je anders had moeten reageren op je kind of gewoon baalt van het hele ‘ouder zijn’.

Eén slechte dag verpest niet meteen hun hele jeugd

Er zijn zoveel dagen waarop je gewoon niet de beste versie van jezelf bent. Verre van zelfs. Misschien schreeuwde je, misschien bleef je niet rustig tijdens een stressvolle situatie of misschien was je de hele dag wel bloedchagrijnig. Wat het ook was, bedenk dan dat één slechte dag echt niet hun hele kindertijd verpest. Het was één dag. Wat me brengt bij een ander feit:

Je kinderen gaan zich dit waarschijnlijk niet herinneren

De meeste kinderen herinneren zich niet zo gek veel tot ze 2 of 3 jaar oud zijn, dus daar kun je een beetje troost uitputten. Verder lijken kinderen erop getraind om negatieve dingen te vergeten. Ik vraag mijn kinderen ‘s avonds regelmatig wat hun leukste en minst leuke moment van de dag was en nooit noemden ze bij ‘minst leuke’ dan zo’n moment waarop-ik-niet-zo’n-beste-ouder was. Pfieuw!

Blijf niet alles maar vergelijken

Jij bent de perfecte ouder voor je kinderen. Echt! Stop met alsmaar vergelijken hoe anderen het doen. Alleen omdat het bij anderen líjkt of ze alles altijd perfect op orde hebben, wil dat niet zeggen dat het ook echt zo is. We hebben allemaal dagen waarop het voelt alsof we falen. Zij ook.

Niemand is goed in alles

Bedenk – net als bij het vergelijken – dat niet iedereen goed kan zijn in alles. En ja, op social media kun je zien wat andere ouders allemaal doen met of voor hun kids. Maar vergeet niet dat de dingen die je ziet maar een glimp zijn van de realiteit. Sommige moeders zijn geweldig in het stylen van hun kinderen: die lopen er altijd volgens de laatste trends bij, maar zijn dan weer een drama als ze met hun kinderen moeten spelen. Sommige moeders zijn een kei in het bedenken van grappige spelletjes met hun kinderen, maar hun huis is dan weer nooit opgeruimd. Niemand is goed in alles, dus stop met piekeren over dingen die je niet zo goed kunt en focus je op de dingen waar je geweldig in bent als ouder.

Onderschat de kracht van ‘sorry’ niet

Misschien was vandaag een behoorlijke rotdag. Misschien heb je dingen gezegd waar je niet trots op bent of heb je je kinderen niet zo fair behandeld. Zeg gewoon sorry in plaats van te piekeren over deze foutjes. Ik geef toe dat je excuses aanbieden aan een 3-jarige best vernederend kan voelen, maar een ‘sorry’ maakt heel veel goed en je bent in elk geval een geweldig voorbeeld voor je kind.

Wie je dénkt dat je bent, is niet wie je werkelijk bent

Vergeet niet dat gevoelens kunnen liegen. Ook al denk je op dit moment dat je een waardeloze ouder bent, je bént dat niet.

Doe rustig aan

Heel vaak ligt de oorzaak van die moeilijke dagen in het snelle, gehaaste leven dat we leiden. Zo ook bij mij. Mijn agenda zit bomvol en ik snauw vaak zomaar tegen m’n kinderen als we – veel te gehaast – thuis weggaan. Als er niet genoeg ‘rust’ in je dag zit, kan het soms wat te druk worden. Doe dan even rustig aan en zeg eens nee tegen verplichtingen en breng in plaats daarvan tijd door met je kinderen. Dat kan een wereld van verschil maken.

Doe iets voor jezelf

Ouderschap is een vermoeiende baan die nooit stopt. Maar in tegenstelling tot bij een reguliere baan, zijn er geen pauzes. Er zijn geen weekenden om bij te komen… Tenzij je ze zorgvuldig inplant. Natuurlijk, het zal best een hoop geregel zijn om een heel weekend weg te gaan, maar een paar uurtjes iets voor jezelf doen, kan zo’n groot verschil maken. Soms heb je gewoon even een pauze nodig om fris terug te komen en een betere ouder te zijn.

Het is oké om er nu over te huilen en morgen opnieuw te beginnen

Sommige dagen zijn gewoon ruk. Het is oké als je daarom moet huilen. Maar onthoud dan dat er morgen weer een nieuwe dag is. Een dag waarop je een betere ouder kunt zijn, beter dan je vandaag was.

Je bent een goede ouder

Je bent een goede ouder. Je hebt zo je tekortkomingen, natuurlijk, maar geloof me: die hebben we allemaal. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en soms heb je als ouder ook je mindere dagen. Dat is niet erg, dat hoort erbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme