Dit zijn je verlofrechten met een (plotseling) ziek kind thuis

Gezondheid Laurien Bleeker 28 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Je kent het wel, je bent lekker aan het werk en het kinderdagverblijf belt je op. Je kind is ziek en moet zo snel mogelijk opgehaald worden. Wat nu? Kun je gewoon weggaan van je werk of heb je bepaalde plichten naar je werkgever toe? En je kind dan? Dit zijn de rechten als het gaat om zorgverlof voor je zieke kind.

Er zijn in de wet verschillende vormen van verlof voor je zieke kind vastgelegd. Zo is er calamiteitenverlof, dat voor elke onverwachte (nood)situatie geldt. Ook is er kortdurend zorgverlof voor je zieke kind en langdurend zorgverlof. Van welke je gebruik kunt maken, hangt van de situatie af. Soms staat er in de cao van je werk iets anders beschreven, in dat geval is het handig om even uit te zoeken wat voor jou van toepassing is. De afspraken die je met je werkgever hebt gemaakt, zijn geldig. Zelfs als deze in je nadeel werken.

Zorgverlof voor je zieke kind

Ouders hebben nogal eens een ziek kind thuis zitten. Soms kun je dan niet werken en neem je vrij om bij je kind te zijn. In sommige gevallen kun je gebruikmaken van zorgverlof voor je zieke kind. Dat is namelijk wettelijk vastgelegd. Natuurlijk hangen er altijd voorwaarden aan zo’n regel, dus die zetten we even voor je op een rij.

Calamiteitenverlof

Op calamiteitenverlof heb je recht als je bijvoorbeeld door de school van je kind wordt gebeld omdat het ziek is en opgehaald moet worden. Verder kun je deze vorm van verlof aanvragen voor andere zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties. Denk aan het overlijden van een familielid of iets anders waar je meteen naartoe moet. De duur van calamiteitenverlof verschilt per situatie: bij overlijden krijg je bijvoorbeeld extra dagen om een afscheid te regelen. Is je kind ziek, dan krijg je de eerste dag verlof, allemaal in overleg met je werkgever. Dit verlof krijg je ook doorbetaald.

Kortdurend zorgverlof voor je zieke kind

Blijkt je kind best ziek te zijn en heeft het verzorging nodig, dan heb je recht op kortdurend zorgverlof voor je zieke kind. Een voorwaarde is wel dat jij de enige bent die deze verzorging kan geven. Ligt je kind in het ziekenhuis, waar het dus verzorgd wordt, dan kun je meestal geen kortdurend zorgverlof opnemen, omdat jij dan niet degene bent die verantwoordelijk is voor de zorg voor je zieke kind. Natuurlijk kun je hierover altijd in gesprek gaan met je werkgever, maar soms kun je niet anders dan verlof of ouderschapsverlof opnemen. Neem je kortdurend zorgverlof op, dan kan dit twee keer het aantal uren dat je per week werkt in twaalf maanden. Dus werk je 32 uur, dan mag je 2×32= 64 uur zorgverlof opnemen in een jaar.

Langdurig zorgverlof

Wil je langdurig zorgverlof opnemen voor je zieke kind, dan kan dat ook. Een voorwaarde is wel dat de verzorging noodzakelijk is en dat je de enige bent die deze zorg aan je kind kan geven. Je moet langdurig zorgverlof schriftelijk aanvragen bij je werkgever en je salaris wordt niet altijd doorbetaald. Je hebt recht op zes keer je werkuren per week in een jaar. Dus werk je 32 uur, dan krijg je 6×32= 192 uur langdurig zorgverlof in een jaar.

Kiezen voor ouderschapsverlof als zorgverlof voor je zieke kind

Een (ernstig) ziek kind levert natuurlijk al stress op en dan krijg je ook nog de druk van je werkgever erbij. Geen fijne combi. Daarom is het soms fijner om (een deel van) je ouderschapsverlof op te nemen wanneer je kind verzorging nodig heeft en langdurig thuis is. Dit krijg je soms wel en soms niet doorbetaald, dat is afhankelijk van je cao of afspraken met je werkgever. Wel kan het wat ademruimte geven in een stressvolle periode. Je vakantieverlof opnemen kan natuurlijk ook.

Kleine checklist: een ziek kind, wanneer ga je naar de huisarts?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme