Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 17 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dreig je naar je kind omdat hij niet meewerkt? Dat kan anders!

We doen het allemaal wel eens: dreigen naar onze kinderen als ze niet luisteren of niet meewerken. ‘Als je nu niet mee komt, krijg je straks geen ijs!’ of ‘Ik gooi al je speelgoed gewoon weg als je het niet opruimt!’, zijn zinnen die je vast wel bekend voorkomen. Vaak helpen deze dreigingen op de korte termijn wel, maar op de lange termijn kan het tegen je gaan werken.

Gelukkig zijn er andere manieren die ervoor zorgen dat je kindje naar je luistert en dat deze manier van dreigen niet nodig is. Het kan anders!

Waarom niet af en toe dreigen, zodat je kind meewerkt?

Het kan voor jou werken natuurlijk, maar zeg nou zelf: dat speelgoed ga je echt niet allemaal weggooien. En dat heeft weer als gevolg dat je kindje doorheeft dat je iets zegt, maar je er niet aan houdt. Hij zal je op den duur dus niet meer serieus nemen… Daarnaast heb je ook te maken met een machtsstrijd en leer je je kind aan dat dit een juiste manier is om om te gaan met anderen. Het zou fijner zijn om beide tot een compromis te komen.

Nu denk je misschien: dat kost me te veel energie of te veel tijd. Maar de strijd aangaan met dreigementen, boze buien en huilsessies daarna, kost ook veel energie. Gebruik die energie op een positieve manier en investeer in communiceren met je kindje en tegelijkertijd stel je duidelijke grenzen.

Hoe kan het anders?

Waarschijnlijk weet je precies in welke situaties je dreigementen toepast. Herken ze dus en probeer vooral niet te dreigen een volgende keer. Blijf rustig en geef aan je kindje toe dat opruimen inderdaad niet het leukste is om te doen. Vertel ook dat het wel nodig is, dat je opruimt voordat je met iets anders gaat spelen, anders wordt het een grote troep in huis. Herhaal wanneer nodig, zodat je kind je grens leert kennen.

Wees ook creatief, maak een spelletje van het opruimen, door bijvoorbeeld mee te helpen. Of door zelf bijvoorbeeld het Duplo op te ruimen en je kind de auto’s. Houd het positief, zodat je kind ervaart dat opruimen niet altijd vervelend is om te doen.

Vraag je kind om hulp

Als je kind echt niet mee wil werken, vraag je hem om hulp: kinderen vinden het heerlijk om te helpen en te laten zien hoe groot en verantwoordelijk ze wel niet zijn. Leg hem uit dat opruimen nou eenmaal moet en hoe hij het dan op zou lossen. Kinderen zijn creatief en fantasierijk, dus jullie komen vast tot een oplossing waarbij iedereen blij is.

Lukt deze oplossing een keer niet? Die kans is groot! Je zal niet altijd tot een oplossing kunnen komen. Kies daarom zorgvuldig wanneer je het belangrijk vindt om wel en geen grenzen aan te geven en bespreek dit ook met je partner zodat jullie op een lijn liggen.

Dit zijn fouten die elke ouder wel eens maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme