Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mind 2 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Heb jij veel empathie? Dan ga jij deze 5 nadelen gegarandeerd herkennen

Het lijkt een prachtige eigenschap: empathie hebben voor je medemens. Het is natuurlijk ook heel positief als jij jezelf kunt inleven in de ander. Maar deze prachtige eigenschap heeft ook een keerzijde.

Als jij jezelf goed in een ander kan verplaatsen, komen deze situaties jou waarschijnlijk heel bekend voor

Empathie

Nogmaals: dit is een prachtige eigenschap… het is deze eigenschap die jou zo goed maakt in je werk, waardoor je zo’n goede vriendin bent, en waardoor je zo intens van films en kunst kan genieten. Maar dat betekent niet dat je leven altijd even gemakkelijk is. Doordat jij veel empathie hebt, kunnen deze minder leuke dingen jou bekend voorkomen:

1. Je voelt je emotioneel instabiel

Je gaat fluitend op je fietsje naar werk, om daar vervolgens die collega tegen te komen die toevallig nét in een scheiding ligt, en haar hele hart bij jou uitstort. Jij kunt je natuurlijk mega goed voorstellen hoe zij zich voelt, en staat daar met een brok in je keel en tranen in je ogen te luisteren naar haar verhaal. Gezellige ochtend.

2. Je gaat over je eigen grenzen

Komen die vrienden/familie uit het buitenland een maandje naar Nederland? Natuurlijk mogen ze dan in jouw kleine huisje logeren! Hebben ze geen vervoer? Natuurlijk breng jij ze overal heen. Je kunt je namelijk maar al te goed voorstellen hoe lastig zo’n verre reis voor ze is, en aangezien jij zoveel empathie hebt voor de ander, doe jij er dan ook alles aan dat zij zich thuis voelen.

3. Je doet nooit wat je écht wilt

Omdat je je zo goed in je partner, moeder, of vrienden kunt verplaatsten doe je nooit wat je écht wilt. Willen je ouders graag dat je met kerst aan het kerstdiner zit? Dan schuif jij braaf aan. Terwijl je broertje zich nergens wat van aantrekt en wel gewoon met z’n nieuwe vriendin op Ibiza zit. Of wat dacht je van het kiezen van een vakantiebestemming? Dan maak je ook wel weer een compromis als je een stedentrip organiseert. Want ach.. die vriendin houdt niet zo van het strand… krijgt ze warmtebultjes van.

4. Je voelt je vaak schuldig

Niemand is perfect. En ook jij maakt weleens keuzes die voor een ander niet leuk uitpakken. Krijg jij een groepje eters over? Dan sloof jij je uren uit om dat ovengerecht op tijd op tafel te krijgen. Blijken een paar eters vegetarisch te zijn. Zit jij alweer op Uber Eats voor vier man pizza’s te bestellen. Dat die paar mensen ook gewoon van de salade, groenten en andere bijgerechten konden eten, was voor jou geen optie.

5. Altijd maar vergeven

In ruzies gaat het natuurijk niet om winnen of verliezen (alhoewel…. we kunnen ons nog wel een paar momentjes herinneren waar ons ego nogal een rol speelde). Maar buiten die uitschieters gaat een ruzie vaak om de onenigheid tussen twee (of meerdere) mensen omdat ze een compleet andere kijk op de situatie hebben. Doordat jij zoveel empathie hebt, schuif je je eigen mening maar aan de kant. Jij kunt nog zo gekwetst zijn dat je zus jouw verjaardag is vergeten,  als ze vertelt hoe druk zij het deze week had, dan word jij overspoeld met een gevoel van medelijden en strijk je alweer over je hart. Terwijl jouw gevoel en mening er net zo goed mag zijn!

Hey einzelgänger! 5x redenen om wat vaker alleen te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme