Dit is hoe gaslighting eruit ziet binnen een relatie met een narcist, volgens experts

Relatie Sophie Nortier 23 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Narcisten, ze zijn geweldig in het manipuleren van anderen, zeker wanneer ze een hechte band met iemand hebben. Een van deze vormen van manipuleren heet ‘gaslighting’ en de kans is groot dat jij hier ook mee te maken hebt gehad. Deze experts vertellen hoe gaslighting eruit ziet in een relatie.

Even in het kort; gaslighting is de manier waarop narcisten hun ‘prooi’ doen laten twijfelen aan zichzelf en wat nou waarheid is. In een groot deel van de gevallen is het gevolg hiervan dat je het gevoel hebt dat je alle problemen, die veroorzaakt worden door de narcist, aan jezelf te danken hebt. In dit artikel leggen we meer uit over gaslighting.

Zo ziet gaslighting eruit in een relatie

Maar hoe herken je nou of jij in een relatie zit waarin je ge-gaslight wordt? Relatietherapeut Melanie Tsesler en huwelijks- en gezinstherapeut Amber Gordon geven wat meer opheldering over hoe gaslighting eruit ziet binnen een relatie.

Dus dames, lees het goed. Zo kun je deze vorm van manipulatie herkennen, binnen je eigen relatie, of die van je bff.

5 x tekenen waaraan je een narcist bij de eerste ontmoeting al kan herkennen

1. Leugens en beschuldigingen

Gaslighting kan erg moeilijk te herkennen zijn in een relatie. Zeker wanneer er sprake is van afhankelijkheid tussen het slachtoffer en de narcist. Het begint vaak bij leugens die ervoor moeten zorgen dat het slachtoffer aan zichzelf gaat twijfelen.

Wanneer je een narcist bijvoorbeeld confronteert met bepaald gedrag of in een discussie terecht komt, zal deze vaak dingen zeggen als: ‘Dat heb ik nooit gezegd’, ‘Het is jouw schuld’, ‘Je hebt het verkeerd onthouden’ en ‘Het spijt me dat je er zo over denkt’. Waarmee ze de schuld van de fout van zich afwimpelen en jou laten twijfelen.

2. Herhaald gedrag

Wanneer het de narcist lukt de leugens zoals hierboven er keer op keer doorheen te krijgen, zullen deze naar verloop van tijd steeds serieuzere vormen aannemen. Hoe vaker ze ermee wegkomen, hoe meer het slachtoffer aan zichzelf gaat twijfelen. En hoe kleiner de kans wordt dat ze zullen inzien wat er gebeurt.

“Mensen zijn zich vaak niet bewust van de manipulaties, omdat het altijd op een heel subtiele en indirecte manier gebeurt” zegt Gordon. Het ontkennen van het gedrag of niet in staat zijn de alarmbellen te herkennen, zorgt ervoor dat het gaslighten in de relatie door kan gaan.

3. Onzekerheden en twijfelen aan jezelf

Wanneer je een narcist confronteert met diens gedrag, reageert deze hier vaak op door het slachtoffer naar beneden te halen. Zo zorgen ze ervoor dat je je klein en onzeker voelt.

Gordon zegt dat het effect hiervan is dat het slachtoffer gaat twijfelen aan de ernst van de situatie. Dit kan op zijn beurt weer zorgen dat het slachtoffer nog meer aan zichzelf gaat twijfelen, waardoor de mentale gezondheid op losse schroeven komt te staan. “Slachtoffers beginnen vaak te geloven dat wat zij voelen of ervaren niet klopt met de werkelijkheid. Ze vertrouwen niet meer op hun eigen gevoel” legt Gordon uit.

4. Geruststellen en afhankelijk maken

Wanneer er toch alarmbellen gaan rinkelen bij het slachtoffer, zal de narcist deze afwijzen en het slachtoffer troosten. Dit is het keerpunt waardoor de cyclus in stand blijft.

“Het slachtoffer krijgt een beetje erkenning voor zijn of haar gevoel, waardoor deze niet gelooft dat hij of zij wordt gemanipuleerd’ zegt Tseler. “De meeste mensen realiseren zich pas jaren later dat ze in dit patroon terecht zijn gekomen. Maar tegen die tijd is hun zelfvertrouwen zo gedaald dat ze het gevoel hebben dat ze toch niet beter verdienen dan dit. En dus blijven ze in de relatie.”

Deze toename van wederzijdse afhankelijkheid maakt het nog moeilijker voor mensen om uit deze situatie te stappen en afstand te nemen van hun narcistische partner. Omdat het slachtoffer de zekerheid van de relatie voelt, en zich daar vertrouwd in voelt, kan de narcist doorgaan met gaslighten en de controle houden over de relatie.

5. Controle houden

Deze cyclus kan zich blijven herhalen doordat de narcist de controle houdt met alle leugens. Het slachtoffer wordt dusdanig gemanipuleerd dat deze zich niet vrij voelt om uit de relatie te stappen. Het gevolg is dat het slachtoffer machteloos verwikkeld is in een bubbel van onzekerheid en twijfels.

Een relatie met een narcist: ‘Lieve vriendin, je hoeft je niet te schamen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen