5x fabels over het geven van borstvoeding aan een peuter

Kinderen Lisa van den Akker 18 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Borstvoeding geven aan een peuter of een ouder kind wordt steeds iets meer geaccepteerd in onze maatschappij. Zo wordt de hashtag #normalizebreastfeeding nog steeds regelmatig gebruikt op social media. Maar ook het advies van de World Health Organization (WHO) om minimaal tot de leeftijd van twee jaar borstvoeding te geven, geeft moeders steun. Toch krijgen moeders die hun kinderen “langer” voeden in de praktijk nog veel te maken met vervelende aannames.

Als je besluit om je kind in de peuter leeftijd nog te voeden krijg je ongetwijfeld te maken met opmerkingen en ongevraagde adviezen. Hoewel soms goed bedoeld, zijn die opmerkingen en adviezen meestal ronduit vervelend. En nog irritanter, vaak zijn het ook nog eens fabeltjes en onwaarheden die mensen prediken.

Fabels over borstvoeding geven aan een peuters

De volgende dingen kunnen we dus verwijzen naar het rijk der fabelen.

1. ‘Hij heeft dat toch niet meer nodig’

Zoals hierboven al gezegd adviseert de World Health Organization om borstvoeding te blijven geven tot de leeftijd van minimaal twee jaar en zo mogelijk langer. Borstvoeding is een belangrijke energiebron voor kinderen. Zo kan het voor een derde van de energiebehoefte dekken van een kind van twee jaar.

2. ‘Je melk bevat toch geen voedingsstoffen meer’

Eentje die je vaak hoort is dat de kwaliteit van de melk na zes maanden achteruit gaat. Niets is minder waar. Borstvoeding verandert juist mee met de behoefte van je kind en zorgt op die manier voor de juiste voedingsstoffen. De samenstelling is dus juist helemaal custom-made voor jouw kind. Hoe gaaf is dat! Bovendien bevat borstvoeding belangrijke antistoffen en ook antivirale stoffen die je kind beschermen tegen ziektes.

3. ‘Straks gaat hij je bijten’

Tsja, uit de praktijk blijkt dat peuters en oudere kinderen eigenlijk nooit bijten. Ze zijn gewend om aan de borst te drinken zonder hun tanden daarbij te gebruiken en zullen dit blijven doen. Bijten ze wel een keertje? Dan is er vaak iets aan de hand. Ze hebben bijvoorbeeld geen zin om te drinken, of voelen zich niet lekker.

4. ‘Het is niet goed voor jezelf om zo lang te voeden’

Langer borstvoeding geven is niet slecht voor het lichaam van een vrouw. Sterker nog: langdurig voeden verkleint de kans op borstkanker en eierstokkanker. Zo lang je als moeder dus gewoon gezond eet zal je lichaam er niet onder lijden.

5. ‘Zo lang borstvoeding geven zorgt voor overgewicht bij je kind’

Er wordt vaak gedacht dat borstvoeding erg vet is, dit is echter niet per definitie waar. Vooral als je baby nog erg klein is, is de melk vet om ze te laten groeien. Als je langer voedt zal je melk ook minder vet worden. Bovendien is juist bewezen dat kinderen die lang borstvoeding hebben gekregen later minder kans hebben op overgewicht.

Lees ook:

Afvallen en borstvoeding: 5 redenen waarom je niet afvalt (en waarom dat ook niet hoeft!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme